Eleccions generals 23J

Sánchez dona per fet que aconseguirà la seva investidura: «La democràcia trobarà la fórmula»

El PSOE es fa a un costat i se’n va de vacances perquè Feijóo s’adoni que «no té suports» i «es cogui en la seva pròpia salsa»

El president no té intenció de reunir-se aquests dies amb el dirigent gallec i Ferraz aparca qualsevol contacte fins al setembre

¿Qui serà president?: peça multimèdia

Sánchez torna a renéixer contra pronòstic

Feijóo s’estavella contra les seves pròpies expectatives

Pedro Sánchez imposa tranquil·litat en el PSOE. Cal allargar l’alegria del bon resultat en les eleccions generals del 23 de juliol –un milió de vots i dos escons més que el 2019– i aprofitar l’estiu. «Que la gent descansi i disfruti de les vacances», ha afirmat aquest dilluns davant dels seus, en la reunió del Comitè Executiu. Però sense perdre la confiança que la seva investidura, tard o d’hora, arribarà. «La democràcia trobarà la fórmula».

Mentrestant, molta calma. El president en funcions creu, segons fonts socialistes, que cal donar temps que tots els partits assumeixen el resultat. Al PP. I també a Junts, l’abstenció del qual és necessària perquè Sánchez pugui continuar al capdavant del Govern. Tot i que en la cita a Ferraz no s’ha esmentat la formació de Carles Puigdemont ni que l’alcaldia de Barcelona, que els socialistes van arrabassar a Xavier Trias, sigui moneda de canvi. El PSOE, per ara, no ho preveu.

Després de dues eleccions consecutives, el missatge de Sánchez és que «el país ha de descansar». Ahir a la nit va intercanviar missatges amb Alberto Núñez Feijóo, que ha guanyat els comicis tot i que que no compta amb la majoria necessària per optar a la presidència. Però no preveu mantenir cap entrevista amb ell, malgrat que el candidat del PP insisteix a intentar governar i obrir una ronda de converses. Sánchez va escriure a Feijóo i, segons fonts de Génova, el dirigent gallec ja el va emplaçar a mantenir contactes els pròxims dies «de cara a evitar el bloqueig polític del nostre país». Des de Ferraz ho descarten: «Ja ho veurem al setembre».