Pel soroll

Les terrasses d’Enric Granados tancaran des d’aquest divendres una hora abans

La nova norma també s’aplicarà, però ja des d’avui, a les places del Sol i Revolució, a Gràcia.

MANU MITRU

Les terrasses d’Enric Granados (que sumen 1.324 cadires per a una població de 1.695 veïns) hauran de tancar una hora abans a partir d’aquest cap de setmana, després que, després d’un llarg procés administratiu, la nova norma hagi sigut per fi publicada pel Butlletí Oficial de la Província. L’anunci oficial arriba un dia després que els veïns d’aquest carrer sortissin dimecres a la nit per protestar pel seu quotidià desfici. Aquest divendres, els locals ja hauran de posar fi a l’activitat de les seves terrasses a les 12 de la nit. El mateix dissabte. Entre setmana, l’hora de clausura d’aquesta part del negoci a cel obert serà a les 11 de la nit. La mateixa norma s’aplicarà també a Gràcia a les places del Sol i la Revolució, ja des d’avui.

La novetat l’ha anunciat el regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, que no ha evitat el xoc frontal amb aquesta part del gremi de la restauració que sistemàticament incompleix els horaris o abusa de l’espai públic amb la instal·lació de més taules i cadires de les permeses i que, filant molt prim, han pagat fins i tot el rodatge de campanyes de publicitat per ridiculitzar l’acció municipal i acusar l’ajuntament de pretendre convertir Barcelona en una ciutat metafòricament morta.

Enric Granados, el pitjor

Gonzàlez ha ofert algunes xifres respecte a això. Aquest 2022, s’han incoat 672 expedients per incompliments de la norma a tot l’Eixample. En aquesta estadística, Enric Granados despunta amb 92 i, a més, amb casos sorprenents, com un local amb permís per a una única taula a l’exterior i que, tanmateix, en tenia 15.

Aquests 92 expedients, en qualsevol cas, es refereixen només a terrasses. Si s’hi sumen altres incompliments, la xifra acumulada durant el 2022 és de 150. ¿Per exemple? Hi ha veïns que, si ‘fugen’ de les finestres del seu pis que donen al carrer per culpa del soroll, es troben que en les que donen a l’interior de l’illa són els extractors de fum de les cuines els que no deixen dormir.

Sancions assumibles

El problema és que aquests expedients poden donar peu a sancions que els locals estan disposats a assumir com una despesa més del funcionament del negoci i, d’altra banda, la lentitud de procés. Aquesta setmana, sense anar més lluny, s’ha pogut per fi precintar un establiment d’Enric Granados per un cas que va arrencar el 2019.

«El gremi s’equivoca», ha dit el regidor durant la presentació dels nous horaris. L’ajuntament, ha afegit, celebra que hi hagi terrasses a l’Eixample, però no que hi hagi un desequilibri com el d’Enric Granados. Els ha avisat, en aquest sentit, que legalment les autoritats municipals tenen marge per reduir encara una hora més el tancament de les terrasses. Abans d’arribar a això, els demanen que recapacitin i mirin amb perspectiva el succeït aquests últims anys, en els quals la ciutat ha sigut generosa amb els restauradors i per pal·liar el dany que la covid ha fet als seus negocis s’ha permès un plus de terrasses, de manera que ara el lògic és tornar el favor i permetre el descans dels veïns.