SUPORT A L'EDUCACIÓ SUPERIOR

Andalusia posa en marxa la universitat semigratuïta

La Junta bonificarà el 99% del cost de les assignatures per cada matèria aprovada durant el curs anterior

La mesura, que tindrà un cost d'entre 25 i 30 milions, començarà a funcionar al setembre per a 30.000 estudiants

fcosculluela477604 efe julio mu oz 18 06 01 sevilla sev02 sevilla 18 06 2001 170606182807 / JULIO MUNOZ

Als estudiants d'Andalusia la universitat pública els pot sortir de franc. El Govern de Susana Díaz posarà en marxa a partir del curs vinent una bonificació del 99% del cost de cada assignatura amb l'únic requisit d'haver aprovat prèviament una altra assignatura, sense tenir en compte el nivell de renda. La iniciativa, que tindrà un cost estimat d'entre 25 i 30 milions d'euros i que segons la Junta està basada en el model alemany, és compatible amb el dret a obtenir una beca per a allotjament, manutenció o ajuda escolar.

La gratuïtat dels estudis universitaris va ser un dels missatges llançats durant l'última campanya de les primàries socialistes per Díaz, fidel a les seves tesis que Andalusia és el laboratori d'idees del PSOE-A. “Vull un model universitari que premiï l'esforç i blindi la igualtat: matrícula gratis per a qui aprovi i potent sistema de beques”, va dir a les xarxes socials, tot i que a l'hora de presentar el document polític va parlar d'un sistema de préstecs públics de 24.000 euros a interès zero, a la manera nord-americana, cosa que va ser criticada fins i tot per companys de partit pel seu caràcter liberal. Ara ja no hi ha crèdits bancaris, sinó bonificacions.

Les matrícules més barates d'Espanya

Amb el crèdit a 12,62 euros, o a 13,68 euros en el cas d'un màster habilitant, Andalusia compta amb el preu de matrícula universitària “més barat i accessible d'entre totes les comunitats autònomes” espanyoles, segons es va vanagloriar el curs passat el conseller d'Economia i Coneixement, Antonio Ramírez de Arellano. Uns preus que s'han mantingut estables en els mínims permesos per la normativa de l'Estat durant els últims quatre anys.

D'aquesta manera, l'alumne haurà de pagar el primer curs universitari, excepte si li correspon una beca de l'Estat. L'any següent, per cada assignatura aprovada, abonarà un preu simbòlic de l'1%. Per exemple, si un curs universitari de Dret costa un mínim de 757 euros, en cas d'aprovar totes les assignatures l'any següent només hauria d'abonar uns 7,5 euros.

Díaz, que va defensar aquesta mesura com a “garantia de la igualtat d'oportunitats”, explicava que s'ha de deixar aquest 1% perquè la forquilla de preus públics la fixa el Govern central perquè, després, cada comunitat estableixi el cost que consideri oportú. I ironitzava que si hagués posat la gratuïtat total, el Govern del PP ho hauria impugnat als tribunals, “com de costum”. “Aquesta mesura permetrà que milers d'estudiants puguin continuar els estudis al marge dels ingressos econòmics dels pares i dels capritxos d'algun ministre”, en al·lusió a José Ignacio Wert, “que no va entendre que mig punt en algunes famílies per accedir a les ajudes és un projecte de vida complet”.

PER A GRAUS I MÀSTERS

La bonificació serà vàlida tant per als graus universitaris, que en l'actualitat cursen uns 30.000 estudiants, com per als màsters, siguin habilitants (obligatoris per cursar certes professions) o no. Els fons d'aquesta mesura s'inclouran com a afegitó al pla de finançament de les universitats públiques, que precisament es negocia aquests dies enmig de crítiques de l'oposició per l'elevat deute de l'Administració andalusa amb els centres educatius.

La proposta serà presentada oficialment aquest dimecres en el transcurs del Debat sobre l'Estat d'Andalusia, en què la presidenta autonòmica intentarà donar un impuls a la seva gestió regional després d'un període centrada en el lideratge del PSOE. No obstant, ja ha avançat alguns aspectes de la nova mesura, que s'inclourà en el Decret de Preus Públics que cada any aprova el Consell de Govern al mes de juliol i que fixa el cost de les taxes universitàries.