Wert demana ampliar el període de preinscripció escolar a Catalunya

Recorre al TSJC perquè els pares no han pogut elegir el castellà com a llengua vehicular

El ministeri acusa la Generalitat de portar "a l'extrem" la immersió lingüística

El Ministeri d'Educació vol que la Generalitat ampliï el procés de preinscripció escolar a Catalunya, després d'haver detectat que en la convocatòria per al pròxim curs 2015-2016 s'incomplia "l'obligació legal de garantir l'ensenyament en castellà com a llengua vehicular", ha informat aquest dimecres el departament que dirigeix José Ignacio Wert. Mentrestant, reclama que, de manera cutelar, tots els alumnes que sol·licitin ser escolaritzats en castellà en qualsevol escola catalana (pública o concertada) puguin estudiar almenys el 25% de les assignatures en aquesta llengua.

Les dues mesures s'inclouen en un recurs del ministeri admès a tràmit aquesta setmana pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), contra la resolució de la Generalitat que regula les normes de preinscripció. Segons ha afirmat la secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, "un any més el formulari facilitat per la Conselleria d'Ensenyament per a la preinscripció no inclou una casella on les famílies puguin triar el castellà com a llengua vehicular en l'ensenyament". Als alumnes que manifesten que la seva llengua és el castellà veuen com se'ls indica que rebran atenció individualitzada, ha dit la número dos de Wert.

"La Generalitat actua una vegada més en contra de la doctrina constitucional i de la jurisprudència, al no establir cap mecanisme administratiu que possibiliti l'ús del castellà com a llengua vehicular", lamenta el ministeri en un dur comunicat, en què acusa la conselleria d'Irene Rigau de no atendre, com ja han fet altres comunitats autònomes amb llengua cooficial, "els requeriments que l'insten a impartir classes en les dues llengües en una proporció raonable".

La secretària d'Estat ha assegurat que la "gran majoria" de les comunitats amb llengua cooficial "han resolt aquesta situació d'una manera totalment pacífica i majoritàriament amb sistemes integrats bilingües o trilingües", i "reparteixen el nombre d'assignatures en una llengua o l'altra".

Immersió "portada a l'extrem"

Segons Gomendio, a Catalunya el sistema d'immersió lingüística "no planteja cap problema", però "s'ha portat a l'extrem" i "només l'assignatura de la llengua castellana s'imparteix en castellà", així que la càrrega lectiva d'aquesta llengua s'equipara a la d'idioma estranger. "Considerem que això no suposa respectar el dret de les famílies a triar el castellà com a vehicular i per això posem en marxa aquesta mesura" davant el TSJC, ha afegit la secretària d'Estat.

Aquesta última afirmació, però, no és del tot certa, ja que, segons les últimes xifres aportades per la Generalitat, dins del pla multilingüe posat en marxa fa dos cursos, actualment gairebé el 15% de les escoles catalanes imparteixen alguna assignatura no lingüística utilitzant el castellà com a llengua vehicular.