La Formació Professional a Catalunya es consolida com una via eficaç per accedir al mercat laboral i construir trajectòries professionals sòlides. Així ho demostra l’últim estudi 'Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2024', elaborat pel Departament d’Educació i Formació Professional i el Consell General de Cambres de Catalunya, que constata que més de la meitat dels graduats (54,4%) treballen o compaginen ocupació i estudis. L’informe recull la consolidació d’un creixement de la inserció laboral després de la pandèmia, amb gairebé 10 punts més que el 2021.
Aquest informe analitza la situació laboral i formativa dels estudiants graduats del curs 2022-2023 en ensenyaments professionals i enquestats entre sis i nou mesos després d’haver acabat els seus estudis.
Es consolida el creixement de l’ocupabilitat dels titulats d’FP després de la pandèmia
La Consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, valora de manera positiva aquestes xifres i destaca que «la majoria de graduats en FP treballen o continuen estudiant, en moltes ocasions amb millors condicions laborals que altres itineraris». Niubó remarca també la relació directa entre FP i cohesió social: «és una peça clau per garantir un creixement econòmic sòlid i una societat més justa i preparada».
FP Dual, la via més eficaç
Una de les dades més significatives de l’estudi és la taxa d’inserció de la Formació Professional Dual a Catalunya: arriba al 67,4%, molt per sobre del model tradicional (48,3%). Aquest model, que combina l’aprenentatge al centre educatiu amb una estada laboral real i remunerada a l’empresa, es perfila com un dels itineraris més potents per afavorir la inserció directa dels joves.
Edat, gènere i formació
Les dones presenten una taxa d’inserció superior (56,7% davant el 52,3% dels homes) i compaginen més sovint feina i estudis. L’edat i el nivell formatiu són determinants: els més grans de 30 anys arriben a una inserció del 79%, i el 66,8% dels titulats en Grau Superior estan empleats, davant el 41,8% en Grau Mitjà. A més, el 85,9% dels que acaben un Grau Mitjà continuen amb un de Superior, i el 63% dels graduats de Grau Superior accedeixen a la universitat.
D’altra banda, l’informe recull una millora de les condicions laborals: el 64,4% de titulats en Grau Superior tenen contractes indefinits, i més del 26% supera els 1.500 euros nets mensuals.
El paper de les pràctiques
Les empreses de pràctiques són la principal porta d’entrada al mercat laboral: un 24,4% dels graduats en Grau Mitjà i un 26% dels de Grau Superior aconsegueixen ocupació a través d’elles. També augmenta el pes dels serveis d’intermediació dels centres d’FP, com les borses de treball, un exemple de sinergia entre el centre i l’empresa.
Estudis amb més sortides
L’informe analitza 27 famílies professionals, i en 19 d’elles la inserció supera el 50%. Les especialitats amb més demanda al mercat, amb taxes per sobre del 60%, són el sector de la fusta, moble i suro; ensenyaments esportius; instal·lació i manteniment; fabricació mecànica, química i indústries alimentàries.
L’èxit d’un model pràctic i flexible
Els bons resultats de la inserció laboral de l’FP catalana es recolzen en un model innovador, flexible i adaptat a les necessitats reals del mercat. Una de les seves principals fortaleses és l’augment de les hores de formació en entorns productius, que permet a l’alumnat adquirir experiència pràctica directament en empreses.
Aquest model facilita una formació a mida. Gràcies a la possibilitat d’obtenir acreditacions parcials acumulables, cada alumne avança conforme a les seves necessitats i interessos i això facilita la incorporació immediata al mercat laboral en qualsevol moment o continuar amb els estudis. Aquestes acreditacions modulars acumulables busquen reconèixer també l’experiència prèvia de l’alumne, ja sigui dins o fora de l’àmbit acadèmic.
Teoria i pràctica van de la mà, una combinació que acosta des del principi l’alumnat a les dinàmiques de l’empresa real i els permet desenvolupar competències transversals com la iniciativa, el treball en equip o la capacitat d’adaptació. Tot això amb l’objectiu de preparar els alumnes per als reptes actuals i futurs, millorant la seva ocupabilitat i capacitat de creixement professional.