En un mercat laboral en constant canvi, on les competències pràctiques i l’especialització marquen la diferència, la Formació Professional (FP) es posiciona com una opció clau per aconseguir la incorporació laboral. Lluny de ser tan sols una alternativa a la universitat, l’FP es posiciona com una elecció per a aquelles persones que busquen aconseguir una ocupació de qualitat.
I és que no només brinda formació en coneixements tècnics, sinó que ensenya competències transversals com el treball en equip, la comunicació, la responsabilitat i la capacitat d’adaptació, claus per espavilar-se en l’entorn laboral.
Connectat amb la realitat
A Catalunya, el nou model de Formació Professional, que inclou l’FP Dual del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), ha evolucionat per respondre de manera àgil a les diferents demandes del món laboral. Entre les seves principals característiques destaquen la vinculació del sistema educatiu amb l’ocupació, la formació modular, el reconeixement de l’experiència laboral prèvia i la col·laboració directa amb empreses.
Des del punt de vista empresarial, aquesta col·laboració és molt positiva. Així ho explica, Carme Tomàs, directora de Recursos Humans i Compliance Officer de Frime, empresa del sector alimentari amb seu a Mercabarna: "Sempre hem cregut fermament en la formació pràctica. Col·laborem amb centres educatius i universitats amb convenis de pràctiques. Això ens permet tenir una via efectiva d’incorporació de nou talent. A més, tenim el guardó Happy Trainees, que reconeix les empreses implicades amb els estudiants en pràctiques".
Així mateix, destaca que l’FP Dual ocupacional ofereix un perfil més especialitzat: "Els joves que venen de centres professionals estan més dirigits a una posició concreta. Tenen molt clares les funcions que volen realitzar, mentre que els titulats universitaris solen tenir una formació més genèrica".
Carme Tomas, directora de RRHH y Compliance Ofiicer Frime
"Per publicitat negativa o faltada d’implicació no s’està valorant prou la Formació Professional"
Més que una experiència
Més enllà de les dades i les reformes del sistema, el que dona veritable valor a l’FP són els seus casos d’èxit. Alumnes que l’aprofiten com a trampolí per forjar el seu futur. Aquest és el cas de Kateryna Voitko, que va arribar a Espanya fa tot just tres anys sense coneixements de l’idioma ni formació prèvia, i que avui treballa amb confiança i expectatives de futur gràcies al seu pas per l’FP Dual del SOC. "Em resultava difícil trobar el meu camí i tenir oportunitats laborals. L’FP Dual em va donar una via clara cap a la integració", explica Kateryna.
Ella ha cursat diversos certificats professionals a Mercabarna, centrats en la manipulació d’aliments, peixateria i logística i després d’això, va cursar les seves pràctiques a Frime: «Em va atraure la possibilitat d’obtenir formació teòrica i pràctica alhora, sobretot per entendre si aquesta professió realment era per a mi», explica. "No vaig tenir dubtes entre anar a la universitat o fer Formació Professional. Necessitava incorporar-me al mercat laboral al més aviat possible i aquesta modalitat va ser perfecta".
Entorn de treball real
La incorporació a l’entorn laboral pot ser un desafiament. No obstant, per a Kateryna va ser una experiència transformadora: "Vaig tenir nervis, però també il·lusió. Tot i que el meu espanyol encara no era perfecte, tots van ser molt pacients i amables", recorda. "El responsable de pràctiques va avisar l’equip sobre la meva situació, cosa que va ajudar molt que em sentís còmoda".
Des de Frime també van valorar el seu pas amb entusiasme: "Kateryna és una persona excepcional. Des del primer minut va mostrar un gran interès per integrar-se i aprendre, superant tots els inconvenients, com l’idioma. La seva motivació i resiliència van ser claus. Va demostrar que amb nosaltres podia construir un futur. La seva contractació després de les pràctiques va ser gairebé natural".
Kateryna Voitko, exalumna de FP Dual y trabajadora en Frime
"Els professors ens coneixien molt bé i ens van assignar pràctiques als llocs més adequats a Frime"
Una oportunitat per començar de nou
Més enllà dels aprenentatges tècnics, Kateryna destaca la possibilitat de construir un nou projecte de vida. "Per a mi, l’FP Dual ha sigut l’inici d’una nova vida: integració en la societat, independència econòmica i motivació per seguir endavant. Em va donar aire fresc i confiança en el futur".
Per la seva banda, Carme remarca que aquesta modalitat formativa representa molt més que una via de selecció: "Crec que moltes empreses encara no coneixen realment el que ofereix l’FP Dual. Algunes temen que els alumnes no estiguin preparats o que no tinguin temps de formar-los. Però això són excuses. Si no formes tu els teus empleats, ¿com esperes tenir professionals implicats?". I afegeix: 2Invertir en FP Dual és molt més econòmic que una empresa de selecció, i a més és una manera real d’exercir la nostra responsabilitat social. Les empreses ens hem d’implicar en el teixit educatiu i social que ens envolta".
Kateryna no dubta a recomanar l’FP Dual ocupacional: "Especialment a aquelles persones que estiguin passant per una situació difícil, com la falta d’estudis o la migració, perquè és una oportunitat real per començar de nou".