La guerra freda en què s’ha convertit l’oferta de compra (opa) del BBVA sobre el Sabadell es juga a múltiples fronts i en cada un d’ells els dos bancs miren de desplegar tot l’armament que tenen a disposició. L’entitat catalana va demanar fa un parell de mesos un cara a cara amb el seu rival davant el consell de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per confrontar els seus arguments sobre la integració i mirar de denunciar l’impacte potencial en les pimes, segons ha pogut confirmar EL PERIÓDICO.
El BBVA, segons fonts del mercat, va descartar aquest acarament perquè considerava que era innecessari i perquè volia evitar que encara s’endarrerís més el procés d’anàlisi de l’operació per part de l’organisme, que ja s’està dilatant molt més del previst inicialment i que s’està veient envoltat de polèmiques i pressions inusuals.
Molts maldecaps
El cara a cara no hi va ser perquè la normativa estableix que només el podia sol·licitar el BBVA, i no pas, doncs, el Sabadell. La llei de defensa de la competència del 2007 contempla en l’article 58 que, en la segona fase d’anàlisi de les operacions de concentració (en les quals hi ha l’opa des del novembre), "a sol·licitud dels notificants, se celebrarà una vista davant el consell" de la CNMC. Com que és tractar d’una oferta de compra unilateral i no d’una integració pactada, el banc d’origen basc és en aquest cas l’únic notificant, a diferència del que ha passat en altres operacions d’unió en el sector bancari com la de CaixaBank i Bankia del 2021.
La CNMC tampoc va considerar oportú que se celebrés la vista. El reglament de l’any 2008 que desplega la llei de competència estableix que l’organisme també la pot convocar "quan la consideri adequada per a l’examen i l’enjudiciament de l’objecte de l’expedient". Però la institució, a la qual l’opa està causant molts maldecaps per l’oposició política i social que desperta, va entendre que no hi havia raons per fer-ho. De fet, els seus tècnics eren partidaris d’aprovar l’operació en primera fase la tardor passada i va ser el consell el que va decidir allargar l’anàlisi. En la CNMC, a més, hi ha força malestar per la pressió pública a la qual considera que la sotmet el Sabadell. El banc ja fa uns quants mesos que denuncia que la metodologia que aplica no és vàlida per mesurar el perjudici que causaria la integració en el crèdit a les petites i mitjanes empreses.