L’empresa que promou i construeix un bloc de vivendes es converteix, almenys durant el període que triga fins a vendre aquests pisos, en un gran tenidor. I això, segons van denunciar ahir els presidents de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i de l’Associació de Promotors i Constructors (APCE), Xavier Vilajoana, no ho ha tingut en compte el Govern quan ha pactat amb els Comuns duplicar l’impost que han de pagar aquests grans tenidors a l’adquirir un terreny sobre el qual edificar o un immoble per rehabilitar. "Amb mesures com aquesta, que no s’han meditat i no s’han consultat ni tan sols amb el sector, el que aconseguirà la Generalitat és justament l’efecte contrari al que desitja: es frenarà el ritme de construcció", va advertir Vilajoana.
Més dificultats
"Si multipliquem per dos l’impost de transmissions patrimonials, l’ITO, com ha dit que farà Catalunya, dificultem encara més l’accés a la vivenda", va afirmar Vilajoana, que va advertir que amb el nou gravamen els preus finals s’encariran. "En aquests moments, un 25% del preu final d’un pis és ja cost fiscal, incloent-hi els impostos estatals, catalans i municipals", va dir el president d’APCE. "I si les administracions realment volguessin incidir en això i fer que els preus baixin, només hauria de reduir aquest percentatge, tot i que només fos una part. És una mesura que poden implementar demà mateix", va assenyalar.
"En 15 anys, el sector ha viscut fins a 47 canvis normatius només comptant lleis, decrets lleis i real decrets lleis, sense incloure-hi les normatives municipals. Això espanta la inversió i l’entrada de capital estranger, a més de paralitzar projectes de construcció de vivenda. S’han paralitzat escriptures d’operacions que feia més d’un any que estaven en marxa, per la inseguretat que s’ha generat", va assegurar Vilajoana.