Per a joves menors de 35 anys, per a més grans de 70 o per a persones amb discapacitat intel·lectual. La cooperativa Sostre Cívic entregarà, previsiblement entre el 2026 i el 2027, unes 350 vivendes socials als futurs ocupants (ja sigui en règim de propietat o de lloguer) en, de moment, sis projectes als barris barcelonins de Sant Andreu i Sarrià, a Lleida, a Granollers, a Vilafranca del Penedès i a Manresa. Per a això, l’entitat ha aconseguit l’aportació de 31 milions del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa i 8,5 milions més procedents dels fons Next Generation, que distribueix en aquest cas la Generalitat. El finançament servirà també per a un setè projecte, de 111 pisos més, pendent d’acabar de definir.
La fórmula per la qual opten els projectes és, en tots els casos, de vivendes cooperatives en cessió d’ús i a terra cedit pels respectius ajuntaments. D’aquesta manera, l’entitat passarà a gestionar, en els dos anys vinents, "un parc de més de 550 vivendes cooperatives dels aproximadament 1.200 que hi ha ara a Catalunya", remarca. El model s’inspira en els que des de fa anys ja funcionen en ciutats com Viena o països com Dinamarca i els Països Baixos.
Cada projecte, va detallar David Guàrdia, coordinador de la cooperativa Sostre Cívic, té la seva pròpia idiosincràsia. Així, per exemple, "a Lleida i Manresa es construiran amb sistemes industrialitzats per reduir temps i costos [...], i els de Granollers i Vilafranca es faran en fusta i disposaran de vehicles de mobilitat elèctrica compartida".