Després de l’escalada inflacionista iniciada a mitjans del 2021, els aliments han començat per fi a moderar el seu ritme de creixement. No és que baixin els preus –això encara no–, però l’augment almenys s’ha anat alentint, sobretot en els últims mesos. Malgrat això, l’increment acumulat és significatiu. "En concret, els aliments s’han encarit un 30,7% entre el desembre del 2019 i l’agost del 2024, que és l’última dada que hi ha disponible, això són més de 10punts percentuals respecte a l’augment de l’energia (20,0%) i gairebé 13 punts per sobre de l’IPC general (17,9%)", indica Judit Montoriol, economista de l’equip de CaixaBank Research. Entre els productes que han estirat la inflació cap a dalt, destaca el ja conegut oli d’oliva, que suma un augment del 183%, és a dir, gairebé el triple del que valia a finals del 2019. El sucre, que ha pujat un 66,5%, i les patates, que costen ara un 57,4% més, han sigut els aliats de l’oli en aquesta ascensió.
El sucre i les patates van disparar la inflació amb l’oli d’oliva
Tots dos productes s’han encarit al voltant del 60% des del desembre del 2019, per sobre de l’alça del 17,9% de l’IPC general

Temes:
El més llegit
- La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança