Cercles concèntrics

Les conselleres repetidores de l’Ibex 35

La presència de les dones als consells de les principals empreses cotitzades espanyoles ha crescut al 40%. Quinze d’elles repeteixen en més d’un

Les conselleres repetidores de l’Ibex 35

Cedida

El 22 de març d’aquest any, María Dolores Dancausa assumia la presidència no executiva de Bankinter, sent succeïda com a consellera delegada del banc per Gloria Ortiz. Amb aquest moviment, l’entitat financera es convertia en l’única empresa cotitzada de l’Ibex 35 amb els dos càrrecs ocupats per dones. Com a presidenta, Dancausa s’unia a quatre dones més que ocupen les mateixes posicions: Marta Ortega (Inditex), Ana Botín (Santander), Beatriz Corredor (Redeia) i Anne Bouverot (Cellnex) fins que sigui substituïda per Óscar Fanjul. Cinc de 35, un 14,2%, que passarà a un 11,4%.

Dancausa té un altre rècord: ser l’única dona amb presència en tres consells d’administració d’empreses de l’Ibex. Forma part, com a consellera externa, de l’empresa constructora i energètica Acciona i de la de moda i perfumeria Puig. Catorze dones més tenen presència en dos consells del selectiu borsari espanyol. A més, algunes d’elles també exerceixen de conselleres o assessories en altres empreses, algunes d’aquestes cotitzades o internacionals.

Al consell d’Acciona, Dancausa coincideix amb dos perfils diferents: María Salgado, cofundadora de Gdes Wind, empresa especialitzada en energia eòlica, i la financera mexicana –va passar per Goldman Sachs, Merrill Lynch i Bank of America– Sonia Dulá, que va ser consellera de Prisa, i ho és avui de la química nord-americana Huntsman. Salgado i Dulá són també conselleres d’Acciona Energía.

La carrera a l’administració pública i en les altes finances sol ser la principal porta d’entrada als consells de l’Ibex. Belén Romana és consellera d’Inditex i Santander, a més de Bolsa i Mercados Españoles, el seu principal accionista Six Group, i l’empresa de salut Werfen. Abans va ser directora general del Tresor i consellera del Banc d’Espanya i la CNMV.

María José García Beato, després de passar per l’administració, va fitxar com a directora d’assessoria jurídica de Banc Sabadell, on va arribar a ser secretària general i avui és consellera. També és consellera de la constructora presidida per Florentino Pérez, on coincideix amb Lourdes Maiz (consellera del BBVA) i Catalina Miñarro, consellera de Mapfre i directiva del Reial Madrid i patrona de la fundació d’aquest equip. ACS, BBVA i Sabadell, aquests dos enmig de l’OPA hostil, tenen tres conselleres que repeteixen en altres companyies.

L’empresària del sector salut i exministra amb el Govern de Zapatero Cristina Garmendia és una altra de les assídues als consells. És consellera de CaixaBank i Logista, a més de presidenta de Mediaset España. Va ser consellera de Gas Natural.

Per a Consuelo Castilla, presidenta de la firma de headhunting AdQualis, la repetició de dones en més d’un consell de gran empresa "és molt dolent. Treuen lloc a altres potencials candidates". ¿Per què passa?: "Encara funcionen molt les relacions i les agendes. Hi ha dones de grandíssim nivell, ocultes perquè no se’ls dona l’oportunitat. Al menys, les empreses de menys mida ja donen pas a altres noms".

L’experiència i el coneixement de les governances pot ser una de les raons d’aquestes repeticions. Luis Conde, president de l’empresa de cercatalents Seeliger & Conde, explica: "Tots els empresaris, quan encarreguen una cerca de conseller/a, demanen que tingui experiència en altres consells, cosa que significa, a part de conèixer-ne el funcionament, que tinguin visió global, que no es posin als òrgans de gestió i que tinguin cintura".

Sí que hi ha hagut molt progrés amb el pas dels anys. De ser testimonial a anar complint els objectius. La presència de les dones als consells de l’Ibex ha passat del 13,47% el 2011 al 40% actual, segons l’informe anual que realitza Iese Business School amb Atrevia. A tancament del 2023 hi havia 168 conselleres segons un estudi de la CNMV. Entre les 117 empreses cotitzades, 42 han arribat a l’objectiu del 40% de conselleres no executives que exigeix per al 2026 una directiva europea a les empreses amb més de 250 empleats. La CNMV evidencia les diferències de gènere que hi continua havent en l’alta direcció, on les dones només representen el 24,74% a l’Ibex.

A escala global, un informe de la consultora Deloitte a 18.000 empreses a 50 països, la situació és pitjor. A escala global, les dones representen el 23,3% dels consells d’administració, tot i que sol un 8,4% de dones ocupen la presidència d’aquests consells. "El sostre de vidre continua sent impenetrable perquè hi hagi més dones en alta direcció", diu Deloitte. Comptes pendents.