Apunt

Finançament... ‘ya tal’

La complexitat de la legislatura, en què s’ha de suar cada vot, amb el cas Koldo planejant i una pugna cada vegada més enverinada entre el PSOE i el PP, les dues forces majoritàries, fa que el finançament autonòmic tingui ínfimes aparences de ser reformada. I això que és un model que ja fa una dècada que està caducat, que és poc transparent i ha sigut àmpliament criticat. Hisenda va arribar a fer una proposta la legislatura passada, el desembre del 2021, en la qual s’advocava perquè l’educació i la sanitat pesessin més. Va quedar dins un calaix.

Ja llavors, amb dificultats parlamentàries, però menys que avui, han sigut impossibles consensos en una matèria amb visions contraposades entre territoris i aliances entre les que tenen interessos i problemes comuns, al marge d’ideologies. Aquesta setmana, 20 entitats i organitzacions que representen el teixit social i econòmic català, que van de Pimec, Foment o el Cercle d’Economia fins a FemCat, Barcelona Global, el Col·legi d’Economistes, el RACC o les 13 cambres de comerç, s’han aliat per exigir un model de finançament just, sigui per la via de la reforma profunda o per la del model federal o el pacte fiscal. Fa entorn d’un any ja hi va haver una reclamació semblant. I el Govern assegura que ultima una proposta pròpia per a un sistema "singular".

No hi ha gaires probabilitats que tot això prosperi, ateses les majories parlamentàries i el domini territorial popular amb Vox d’aliat. I tot plegat malgrat els defectes del sistema, com la fallida del principi d’ordinalitat: comunitats que aporten més a través dels impostos queden per sota d’altres que contribueixen menys una vegada fet el repartiment d’inversions i despeses als territoris. És una cosa que no té sentit. I només és una de les fallades que pateix el model i els polítics ho saben. Una altra cosa és que estiguin disposats a resoldre-ho aparcant les bronques de caire electoralista. Mentre això sigui així podem fer servir la resposta de Mariano Rajoy al preguntar-li sobre Luis Bárcenas: "La segona pregunta [en el nostre cas, el finançament, ya tal".