Previsions

La Cambra manté un creixement de l’1,8% aquest any a Catalunya

JORDI OTIX

La Cambra de Comerç de Barcelona manté la seva previsió de creixement de l’economia catalana de l’1,8% malgrat la sequera, que admet que tindrà efectes, tot i que encara no s’han quantificat. L’exercici actual "anirà de menys a més" davant un 2023 en què el creixement s’ha elevat una dècima respecte a l’anterior previsió, fins al 2,4%, com a conseqüència de la moderació de la inflació i la consegüent relaxació dels tipus d’interès, segons detalla l’últim informe trimestral d’aquesta institució que ahir van presentar el president, Josep Santacreu, i el responsable del servei d’estudis, Joan Ramon Rovira.

Però el resultat final dependrà molt de l’impacte de la sequera per a la solució de la qual Santacreu va demanar l’espai "més gran de consens possible". Al seu judici, la situació d’emergència, a més de la falta de pluja, que ja s’ha convertit en un problema estructural, és "fruit de la falta d’inversions i decisions amb un retard de més d’una dècada per a una garantia de subministrament de l’aigua clarament fiable".

El president de la Cambra va afirmar que "més que buscar culpables és de màxima prioritat assignar els recursos necessaris i que tots els implicats, des de les administracions a les empreses i els ciutadans, adquireixin el màxim compromís".

Tensió al mar Roig

La Cambra estima també que l’any 2024 pot ser un exercici amb més creixement en la segona meitat com a conseqüència d’un balanç de riscos que s’equilibra. En principi, la persistència de la sequera pot veure’s compensada per la moderació de la inflació, tot i que si no millora la falta d’aigua els preus podrien veure’s afectats. Una altra variable que pot acabar afectant és la tensió al mar Roig i la possibilitat que afecti la cadena de subministraments.