BIST Forum 2024

Aragonès promet alleujar els tràmits de la transferència tecnològica

El president també es proposa millorar el pressupost destinat a investigació

Albert Mollón / BIST

Tenint en compte el discurs amb què el president Pere Aragonès va inaugurar el BIST Forum 2024, l’Administració catalana és plenament conscient del potencial i la importància del teixit investigador català. "Tenim un dels ecosistemes d’innovació més potents i amb més potencial del sud d’Europa", va dir. "Tenim indicadors molt positius de la producció científica i del potencial de producció científica que hi ha en l’ecosistema del nostre país, i això ens ha d’estimular a continuar donant resposta a tots els reptes i dificultats de futur", va assegurar. Entre aquests, alleujar la càrrega burocràtica de la transferència tecnològica i millorar el pressupost destinat a investigació.

El president es va comprometre a treballar en aquestes tasques que sap pendents per "consolidar Catalunya com una nació de ciència" i "millorar les condicions de treball de tots els científics, investigadors i professionals vinculats a l’ecosistema". Sobretot perquè, segons Aragonès, un dels elements més importants de la ciència és que els seus avenços arribin a la societat i a l’economia. "L’obligació i convicció que tenim les administracions públiques –va remarcar, també, l’alcalde de Barcelona Jaume Collboni– és generar marcs estables en el temps que permetin desenvolupar aquests projectes i garantir el finançament".

Advocar per tot això és, de fet, un dels objectius que persegueix l’associació de centres d’investigació que organitza aquest primer fòrum en què van participar Aragonès i Collboni. El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) és un organisme publicoprivat de cooperació científica format per set centres d’investigació de la comunitat (CRG, IBEC, ICFO, ICIQ, ICN2, IFAE i IRB), que aglutinen 2.600 professionals i que han sigut origen de la creació d’unes 40 empreses.

"Això no ha sortit del no-res: és remarcable el que ha aconseguit el sector de la investigació des de la restauració de la democràcia, i el mèrit recau en les institucions d’investigació i en els successius governs", va reconèixer el president del BIST, Andreu Mas-Colell.