El pla de Nescafé davant la falta de camp

Nestlé destinarà 1.000 milions perquè països com el Vietnam, segon productor de cafè del món i origen de la meitat del gra que arriba a la planta de Girona, treguin més rendiment als seus cultius. El canvi climàtic també afecta les collites

PAULA CLEMENTE

A Nguyen Vo Van se li va complicar molt la vida quan tenia només 25 anys. Aquest agricultor vietnamita amo d’una granja de cafè heretada del seu pare, va veure desaparèixer pràcticament tot el seu cultiu en mans d’una plaga de nematodes. D’aquell entrebanc se’n va sortir –com bé promet la dita de les finestres que s’obren quan una porta es tanca– venent pebre, a més de cafè, i amb el triple d’ingressos. Tot, perquè l’agricultura regenerativa es va creuar al seu camí. En el moment de la seva debacle, Nescafé acabava de posar en marxa a la seva zona (les Central Highlands, paradís cafeter del país asiàtic) un pla per millorar la traçabilitat del gra de cafè i, sobretot, trobar la manera de treure més rendiment al camp. L’objectiu era armar-se davant una projecció que els parlava de molts més paladars per satisfer, sense més terreny per plantar.