Graduats socials

Denuncien retards de fins a cinc dies en la gestió de les baixes mèdiques amb el nou protocol

Manu Mitru

El Col·legi de Graduats Socials de Catalunya ha denunciat que el nou protocol de baixes per incapacitat temporal no està funcionant correctament i la Seguretat Social acumula retards de fins a cinc dies a l’hora de comunicar a les empreses que el treballador està malalt. Així ho han fet públic en una roda de premsa celebrada a Barcelona i en la qual el president de l’entitat, Jaume Francesch, i la vicepresidenta, Montserrat Cerqueda, han criticat la sobrecàrrega de tràmits i burocràcia que l’Administració ha anat dipositant progressivament en la figura del graduat social.

Els despatxos de graduats socials s’encarreguen, entre altres tasques, de gestionar els tràmits entre empreses i l’Administració, fent les nòmines, notificant les finalitzacions de contracte a la Seguretat Social o portant la paperassa vinculada a les baixes mèdiques. En aquest últim aspecte, des de l’1 d’abril ha entrat en vigor una normativa mitjançant la qual el Govern pretén modernitzar les gestions i descarregar de responsabilitats els treballadors.

Abans un empleat que anava al metge i rebia la baixa tenia un termini de tres dies per notificar formalment a la companyia que estava en incapacitat temporal. Ara aquest tràmit ja no és obligatori i és feina de la Seguretat Social, que en un termini de tres dies naturals ha de notificar a l’empresa que l’empleat està de baixa i no anirà a treballar. El problema, segons denuncien els graduats socials, és que aquests temps no es compleixen i la Seguretat Social acaba notificant a les corporacions l’absència de l’empleat al cap de quatre o cinc dies.

Això genera inquietud entre les empreses, ja que en aquest interregne no saben si l’empleat està efectivament de baixa o la seva absència obeeix a motius disciplinaris. I és que no personar-se al lloc de treball durant tres dies seguits pot constituir motiu de cessament. En moltes ocasions aquest retard se salva amb una comunicació informal entre el treballador i l’empresa –un whatsapp o una trucada–, però si no hi ha aquesta confiança és quan sorgeixen conflictes, segons denuncien els graduats.

«Risc imminent de col·lapse»

Els graduats socials, uns 20.000 col·legiats a tot Espanya i 2.200 a Catalunya, han alertat d’un «risc imminent de col·lapse» als seus despatxos davant l’augment progressiu de la càrrega de feina. Els graduats socials s’encarreguen, entre altres tasques, de remetre les cotitzacions socials o l’IRPF que paguen les empreses i els treballadors a l’Administració.

Les noves normatives, com els plans d’igualtat, les consecutives pujades del salari mínim que cada vegada afecten més gent o les noves cotitzacions aprovades via reforma de les pensions, estan tensant la seva activitat. Fins al punt que denuncien que estan patint una fuga de professionals cap a altres activitats similars, com recursos humans o prevenció de riscos laborals, davant la sobrecàrrega.

Atès aquest augment de feina, el Col·legi ha demandat que o bé es redueix el volum de feina, o bé que es restitueix la normativa derogada el 2015, segons la qual els graduats socials es quedaven amb el 2% de totes les cotitzacions que remetien a l’erari públic, per així contractar nou personal i compensar la càrrega de treball addicional.