Inflació

Cinc raons per les quals no baixa el preu dels aliments

La combinació de costos de producció, marges comercials i escasses collites explica la persistent inflació en el cistell de consum

Cinc raons per les quals no baixa el preu dels aliments

Jordi Cotrina

El preu dels aliments ha tornat a pujar al febrer. Ni la correcció dels preus de l’energia en els últims mesos ni la rebaixa de l’IVA en un cistell ampli de productes han pogut acabar, per ara, amb un encariment dels aliments que supera el 15% en l’estadística de l’Índex de Preus de Consum (IPC) de l’INE. La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, diu que cal donar temps perquè la rebaixa de costos i les mesures del Govern s’acabin traslladant de manera clara al preu final dels aliments. I el ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha obert la porta a retocar les mesures aprovades a finals de desembre del 2022, en funció del resultat de l’anàlisi dels preus al febrer que realitzi l’Institut Nacional d’Estadística (INE) el 14 de març, quan es publiqui la dada definitiva de l’IPC de febrer avançat aquest dimarts. Són diverses les raons que impedeixen veure encara una moderació de preus als aliments.