Pressió empresarial

La patronal de la construcció demana un acord per aprovar els pressupostos a Catalunya

Les sis associacions del sector demanen al Govern i a l’oposició que pactin els comptes com més aviat millor

Jordi Cotrina

La patronal de la construcció considera que l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat és «imprescindible i urgent» tant per al seu sector com per al país, en l’actual context d’inestabilitat econòmica i política mundial. Després que el Govern escenifiqués dies enrere un acord amb els sindicats i la patronal, les sis associacions de constructors catalanes –la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), l’Associació Catalana d’Empreses Constructores d’Obra Pública (CONSTCAT), Foment per al Desenvolupament de la Construcció i Indústria Auxiliar de les Comarques Tarragonines (FOCONTA), el Gremi de Constructors de les Terres de Lleida (GCOLL), el Gremi de Constructors d’Obres i la Unió d’Empresaris de la Construcció– han fet una crida perquè els comptes de l’any que ve vegin la llum com més aviat millor.

Mentre el PSC assegura que no se sent pressionat per l’acord aconseguit la setmana passada entre els comuns i el Govern i des de Junts es demana a ERC que tingui més cintura per dialogar, prossegueixen les negociacions. «No ens importen els pactes, però no volem perjudicar l’economia de Catalunya», ha assegurat taxatiu el president de CONSTCAT Manuel Romero. Junt amb ell, el president de la CCOC, Lluís Moreno, ha recordat que el seu sector «suposa el 4,7% del PIB català i ocupa 212.000 persones.

Necessitat d’«estabilitat»

«Tenim un efecte multiplicador de l’economia. Estem molt preocupats perquè necessitem estabilitat com a empresaris. Venim d’una gran crisi i no volem tornar als cops de timó entre el creixement i el decreixement», ha defensat Moreno, que ha lloat que en el cas dels Pressupostos Generals de l’Estat sí que s’hagi arribat a un principi d’acord. Els constructors no han volgut entrar en el detall ni tampoc en les preferències sobre qui ha d’avalar els números de l’any vinent. «Siguin els que siguin, però que s’adaptin al 2023, no podem estar amb les previsions que es van fer el novembre del 2021. Estem satisfets que s’hagi firmat amb els comuns i també ens agrada la música que els socialistes demanin l’ampliació del Prat, la B-40 o Hard Rock», ha afirmat el màxim representant de la CCOC.

«Animem al consens i apel·lem a la generositat per part del Govern i de l’oposició», ha dit Lluís Moreno. En un comunicat conjunt, els constructors han insistit en la necessitat d’aconseguir «la màxima estabilitat possible per adaptar els seus equips i recursos, fer les inversions necessàries i dissenyar les estratègies adequades per fer front als reptes, però també per aprofitar al màxim les oportunitats».

Afecta la qualitat de vida

«La manca d’aprovació dels pressupostos comportaria la pròrroga d’uns pressupostos elaborats en un context diferent de l’actual i condicionaria l’acció del Govern al limitar la seva capacitat de resposta als reptes de la situació actual, al dificultar la seva gestió i al reduir dràsticament la seva capacitat inversora, cosa que incideix directament en la qualitat de vida de tota la ciutadania i en la capacitat de les empreses de generar riquesa», prossegueixen.

Segons les dades de la patronal formada per aquestes sis associacions, el sector havia arribat a ocupar el 9% de la població. Ocupa una mitjana de 25 treballadors per cada milió invertit, té «un alt retorn econòmic» –per cada milió d’euros invertit s’indueixen 1,92 milions d’euros al conjunt de l’economia–, injecta liquiditat als comptes púbics –amb un retorn fiscal del 50%– i «potencia l’economia local i de proximitat».