Ajudes regionals

Brussel·les dona llum verda al pla de 37.300 milions de fons de cohesió per a Espanya

La meitat aniran destinades a Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, Ceuta i Melilla

El pla espanyol de fons de cohesió ja té finalment llum verda de Brussel·les. La Comissió Europea ha aprovat el pla per al període 2021-2027 que permetrà al Govern rebre un volum de fons estructurals i regionals de 37.300 milions d’euros per accelerar la transició ecològica, finançar la innovació i la digitalització, augmentar la taxa d’ocupació i millorar els serveis socials locals. La meitat dels diners aniran destinats a les regions amb un menor producte interior brut: Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, Ceuta i Melilla. Canàries, per la seva banda, rebrà una assignació addicional de 673 milions com a regió ultraperifèrica per fer front a les conseqüències socioeconòmiques de la seva llunyania del continent.

Amb l’aprovació del pla espanyol són ja 24 els estats membre que han rebut el vistiplau de la Comissió Europea. Els únics tres països pendents de superar aquest tràmit són Luxemburg, Portugal i Hongria. En el cas espanyol, dels 37.300 milions, uns 9.000 milions es destinaran a la transició ecològica. D’aquests, 1.800 milions seran per ajudar Espanya a arribar a l’objectiu d’estalvi d’energia primària del 39,5% el 2030, tal com està establert en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima d’Espanya. 

3.300 milions més es destinaran a l’impuls d’energies renovables amb l’objectiu que el 74% de l’electricitat procedeixi d’aquest tipus de fonts el 2030. També hi haurà diners per a la prevenció de catàstrofes naturals i la resposta a inundacions, incendis i sequeres. El pla inclou així mateix una partida de 870 milions, amb càrrec al Fons de Transició Justa, per recolzar la transició econòmica justa i equitativa. Aquesta partida s’utilitzarà, per exemple, per recolzar les regions que han tancat o tenen previst tancar mines de carbó, instal·lacions industrials intensives en carboni i centrals elèctriques de carbó, com les que hi ha a les províncies de la Corunya, Astúries, Lleó, Palència, Terol, Còrdova, Almeria, Cadis i les Illes Balears.

Creixement i ocupació

El pla espanyol també contempla destinar 8.500 milions per impulsar el creixement, la competitivitat i la productivitat de les petites i mitjanes empreses a través d’inversions que promoguin la investigació i la innovació en sectors amb un alt valor afegit així com 11.300 milions per fomentar la cohesió social i l’ocupació, particularment de les dones, els joves, les persones poc qualificades i les persones d’origen immigrant. Per exemple, hi haurà incentius a l’ocupació que fomentaran la contractació d’aturats de llarga durada i de persones pertanyents a grups vulnerables, incloses les persones amb discapacitat, i la conversió de contractes de pràctiques en contractes per temps indefinit per donar suport a la nova reforma del mercat laboral a Espanya.

A més, 4.000 milions es podran utilitzar per ajudar a millorar les condicions de vida de les persones vulnerables proporcionant vies globals d’integració i reforçant els serveis socials. D’aquests, uns 1.000 milions s’utilitzaran específicament per lluitar contra la pobresa i salvaguardar els drets dels nens a l’educació i a l’accés als serveis socials, d’acord amb la Garantia Infantil Europea. El finançament també millorarà la qualitat i l’eficàcia de l’atenció primària. Recolzarà la construcció, renovació i millora de centres sanitaris i hospitals, i permetrà a Espanya invertir en els equips necessaris per a les cures especialitzades. Finalment, el paquet de fons regionals també contempla 1.100 milions per augmentar la resiliència dels sectors de la pesca, l’aqüicultura i la transformació a Espanya.