Classificació milionària

Llista ‘Forbes’: aquests són els dos catalans més rics

Barcelona 07/01/2020 Las tiendas del grupo Inditex sobreocupan el Passeig de Gràcia En la foto tienda Mango Oysho y Uterque Foto Ferran Nadeu / Ferran Nadeu (EPC)

La revista ‘Forbes’ ha elaborat la seva ja tradicional llista d’espanyols més rics, que un any més torna a encapçalar Amancio Ortega, que ocupa també un lloc destacat en la llista mundial, concretament el 22è, amb una fortuna de 51.027,5 milions d’euros.

El fet que la quantitat hagi baixat de l’any anterior –en què tenia 70.162 milions d’euros– ha penalitzat l’amo de l’empori Inditex, que ocupava l’11è lloc de la llista dels homes més rics del món.

A Madrid hi ha 35 oriünds que acumulen un total de 35.900 milions d’euros. Com a curiositat, Forbes destaca la pujada de més de 20 posicions de Nieves i Daniel Entrecanales, accionistes d’Acciona, i la incorporació de David Ruiz de Andrés, fundador de Grenergy Renovables, amb una fortuna de 600 milions.

Més rics a Madrid

Desgranant la llista, Madrid és la comunitat autònoma que té més rics: 35 en total, que acumulen un total de 35.900 milions d’euros. Com a curiositat, Forbes destaca la pujada de més de 20 posicions de Nieves i Daniel Entrecanales, accionistes d’Acciona, i la incorporació de David Ruiz de Andrés, fundador de Grenergy Renovables, amb una fortuna de 600 milions.

Catalunya és la segona regió amb més rics, 29, amb una riquesa mitjana de 605 milions. Encapçala la llista Isak Andic, cofundador, amo i president del grup tèxtil Mango, amb 1.900 milions. Té actualment la cinquena fortuna més gran d’Espanya. Després hi ha Sol Daurella (presidenta de Coca-Cola Europacific Partners), amb 1.700 milions.

Encapçala la llista dels cinc accionistes catalans amb menys riquesa de la llista Forbes Javier Ventura Ferrero, que, amb 275,2 milions, és el propietari d’Adam Foods, una escissió de l’antiga Nutrexpa que va engolir la divisió de fleca de Panrico. Adam Foods i Nestlé col·laboren per treure productes mitjançant ‘cobranding’ (compartició de marca) en rajoles de xocolata i galetes. L’empresari català se situa en el lloc 95 dels més rics d’Espanya.

Dues dones

Després d’ell, en el segon lloc a Catalunya i en el 96 a Espanya i amb 275,3 milions, dues dones: Paloma García i la seva mare, Asunción Peña, accionistes d’El Corte Inglés a través de Cartera Mancor. Les seves accions provenen de l’herència del seu pare i marit, José Antonio García Miranda, que va morir el 2008 i que era cosí d’Isidoro Álvarez, que va ser president d’El Corte Inglés. Mancor té importants plusvàlues latents.

En tercer lloc, els germans Manuel, Maria, Magdalena i Jordi Canivell, accionistes de Grífols i amb 275,4 milions. El grup farmacèutic ha presentat una proposta per comprar l’alemanya Biotest, una vegada que les autoritats de Competència ho autoritzin, per a la qual cosa generarà una emissió de bons per 2.000 milions i ajornarà els dividends fins a reduir l’endeutament per la compra.

Inés i Maribel Lara, accionistes del Grup Planeta, tenen 250 milions. I Òscar Serra Duffo, també.

El català Òscar Serra ha sortit de la llista dels 100 espanyols més rics per la caiguda de la cotització de Fluidra –fabricant especialitzat en disseny i construcció de piscines–, tot i que encara es manté com un dels rics més rellevants de Catalunya, amb 250 milions.

Temes:

Forbes