El cost de l’energia

Torna a pujar el preu de la llum aquest dilluns. Aquestes són les hores més cares i més barates

El cost de l’electricitat a Espanya és el més alt d’Europa per segon dia consecutiu

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista puja aquest dilluns un 20,56% respecte a aquest diumenge, fins als 163,51 euros per megawatt hora (MWh), segons les dades provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE). Amb aquest increment el preu de l’electricitat a Espanya serà el més alt d’Europa per segon dia consecutiu.

Aquest dilluns el preu de referència per a les centrals de gas torna a situar-se per sobre del límit de 40 euros/MWh, en concret en 40,49 euros/MWh, i, per tant, entra en aplicació la denominada excepció ibèrica.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situa per a aquest dilluns en 164,07 euros/MWh.

L’hora més barata de llum ha sigut de matinada, de tres a quatre, amb un preu de 114,60 euros el megawatt hora (MWh) i el preu màxim es registrarà entre les nou i les deu de la nit, amb 250 euros/MWh.

A aquest preu del ‘pool’ s’hi afegeix la compensació a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat que estan al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que en aquesta ocasió és lleugerament negativa, -0,56 euros/MWH.

Per sobre de França, Itàlia i Alemanya

Aquest dilluns el preu de la llum a Espanya serà el més alt de tot Europa per segon dia consecutiu, per sobre de països com França i Itàlia (144 euros) i Alemanya (145,2 euros).

No obstant, el preu mitjà des del 15 de juny, quan va entrar en vigor l’excepció ibèrica, és notablement inferior a Espanya (141,93 euros) que a França (359,22 euros), Itàlia (396,54 euros) i Alemanya (312,76).