Convenis bloquejats

Els salaris continuen estancats en una pujada del 2,6%, enfront un IPC del 9%

  • El bloqueig de la negociació col·lectiva entre la patronal i els sindicats deixa pocs convenis renovats i els que es firmen impliquen majoritàriament una pèrdua de poder adquisitiu

Marta Fernández Jara / Agencias

Avança l’any, els preus amb prou feines es moderen i els salaris continuen estancats. Aquesta és la fotografia que completen les dades actualitzades aquest dilluns pel Ministeri de Treball, segons les quals els sous pactats per conveni col·lectiu pugen actualment a un ritme del 2,6%, en comparació amb un IPC que aquell mateix mes es va situar en el 9%. El bloqueig generalitzat en què està instal·lada la negociació col·lectiva entre la patronal i els sindicats des de l’inici de la covid provoca que es renovin pocs convenis, fins al punt que la xifra de treballadors coberts per un plec col·lectiu en vigor és la més baixa dels últims anys. I els pocs que es firmen ho fan amb increments que deixen els empleats amb un retrocés del seu poder adquisitiu.

La moderació salarial és la tònica que ha imperat fins ara aquest 2022, més per resistències empresarials que per voluntat dels treballadors. Després de nou mesos de bloqueig, els sindicats han iniciat un cicle de mobilitzacions per mirar de revertir aquesta pèrdua de poder adquisitiu generalitzada. És el cas, per exemple, del metall de Barcelona i Tarragona, un sector clau en l’economia catalana, en què treballen uns 200.000 empleats i que en l’última setmana d’octubre anirà a la vaga. En un procés que, sector a sector, anirà vertebrant les seves pròpies protestes i que pretén culminar en una gran manifestació a Madrid a principis de novembre.

De tots els convenis firmats fins ara, la meitat preveuen pujades salarials d’entre l’1 i el 2%, clarament lluny de l’IPC. I és que molt pocs sectors o poques empreses preveuen en les seves condicions clàusules de revisió salarial, és a dir, que a finals d’any s’equipari el sou dels treballadors al mateix nivell al qual pugen els preus. Segons dades del Banc d’Espanya, només un de cada quatre convenis ho preveu.

Allà on els sindicats tenen més afiliació i poder de negociació els sous estan pujant amb una mica més d’intensitat, tot i que gairebé sempre per sota del nivell de preus. Segons les dades del Ministeri de Treball, els salaris dels treballadors coberts per un conveni d’empresa estan pujant al 2,9%, en comparació al 2,6% dels convenis sectorials. No obstant, els primers només representen el 6,5% dels assalariats coberts per conveni.

L’increment en el sector privat està sent, de moment i a falta de veure com tanca l’any, inferior als pactats en la Funció Pública. Aquest any, el sou dels empleats públics ha pujat el 3,5%, segons la revisió acordada la setmana passada entre l’Executiu, CCOO i UGT. I queda molt més lluny del que pujaran les pensions a partir de l’any que ve, que segons les estimacions del Govern augmentaran un 8,5%.