Govern

Directe | El Congrés debat el decret d’estalvi energètic

Tirarà endavant després que Sánchez s’hagi assegurat els vots dels seus socis d’investidura | El PP, Ciutadans i Vox hi votaran en contra

JOSE LUIS ROCA

El ple del Congrés convalidarà aquest dijous el decret llei d’estalvi energètic, ja que el Govern compta amb els seus socis d’investidura i de Pressupostos per superar el rebuig anunciat del PP, Vox i Ciutadans.

Malgrat arribar a la seva setmana de tramitació sense els suports lligats, l’Executiu ha confirmat ja el vot favorable del PNB, Més País-Equo, Compromís i el PRC, i té garanties que Esquerra Republicana i EH-Bildu no s’oposaran a la seva convalidació.

Les dues formacions independentistes confien en la tramitació del decret com a projecte de llei per proposar canvis a través d’esmenes, i reclamen al Govern convertir en estructurals algunes de les mesures temporals contemplades en el pla.

La postura del PP i Cs

Amb qui no podrà comptar el Govern és amb el PP, Vox i Ciutadans, que ja han avançat el seu vot en contra malgrat reconèixer com a positives algunes de les mesures, almenys el PP i Cs, particularment respecte a les ajudes al transport ferroviari i les beques a l’estudi. De fet, les dues formacions han instat l’Executiu a aprovar-les per separat en un nou decret llei si el que està en vigor no supera el seu examen parlamentari, deixant a un marge les mesures d’eficiència energètica.

Des del PP van arribar a qualificar com a «frivolitats» les mesures dirigides a reduir el consum energètic amb menys aire condicionat i el control de la il·luminació dels comerços, per després exigir una negociació prèvia amb els comerços i les comunitats, i limitar les mesures a recomanacions i no «imposicions».

Mesures en el transport

Aprovat l’1 d’agost, el decret llei recull el primer paquet de mesures d’estalvi energètic previstes per complir la reducció voluntària del consum de gas, davant el risc d’un tall de subministrament per part de Rússia, així com ajudes per al foment del transport públic, com la gratuïtat dels serveis de Rodalies i Mitjana Distància des de l’1 de setembre fins a final d’any.

Aquesta mesura complementa el descompte inicial del 50% de tots els serveis de transport gestionats per l’Administració General de l’Estat i el sector públic estatal, i del 30% per a la resta de serveis de transport públic, descomptes ja aprovats en anteriors decrets de resposta a la crisi provocada per la guerra a Ucraïna.

Calefacció, aire i aparadors

D’altra banda, el pla d’estalvi energètic limita les temperatures de calefacció i refrigeració a 19 i 27 graus centígrads respectivament en immobles de les administracions públiques, establiments comercials com grans magatzems i centres comercials, espais culturals i infraestructures de transport, com estacions i aeroports. La norma en deixa fora hospitals, centres educatius, gimnasos, perruqueries i les cuines dels restaurants.

Així mateix, s’obliga a apagar els llums d’aparadors i edificis públics desocupats a partir de les 22.00 hores i s’obliga que abans del 30 de setembre tant edificis com locals disposin de tancaments automàtics a les portes d’accés per impedir que quedin obertes permanentment.

Els espais comercials, edificis públics, espais culturals i hotels que incompleixin el pla d’estalvi i eficiència energètica aprovat pel Govern afrontaran multes de fins a 60.000 euros per infraccions lleus, de fins a sis milions d’euros per les greus i de fins a 100 milions d’euros per les molt greus.

El mateix decret llei conté també noves convocatòries d’ajudes al transport terrestre de mercaderies, agilita instal·lacions d’energia renovable i d’emmagatzematge i contempla la beca complementària de 100 euros per a tota persona beneficiària de beques i ajudes a l’estudi anunciada pel president del Govern en l’últim debat sobre l’estat de la nació.