Davant el temor d’un tall del gas imminent per part de Rússia, la Comissió Europea i els Estats membre de la UE han trepitjat l’accelerador per evitar problemes de subministrament amb plans de contingència. Entre les mesures hi ha propostes dirigides als ciutadans, com apujar l’aire condicionat o abaixar la calefacció, desendollar els aparells electrònics quan no estiguin en ús o canviar el cotxe pel transport públic quan sigui possible. El seu efecte no serà màgic, ni eliminarà de cop la dependència europea al gas rus, però en la que és la «primera crisi d’energia a nivell global», segons l’Agència Internacional de l’Energia, tot compta. «Són petites coses que no generen grans alertes però ajuden a reduir el consum i amb un emmagatzematge més gran es podria alliberar aquesta part a tercers països més afectats», deia fa uns dies la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.
Energia
¿Apujar l’aire condicionat serveix per reduir la dependència de Rússia?
Una menor demanda d’electricitat i petroli ajuda la butxaca i és una manera de reduir les tensions al mercat de gas a Europa

El més llegit
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Les 8 hores que van portar el futbol espanyol al caire de l’abisme: «El Madrid no ens pot demanar que canviem els àrbitres»
- El costat més fosc de la intel·ligència artificial: pornografia personalitzada i sense límits
- Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Menys del 30% dels joves catalans tenen el català com a llengua habitual i «d’identificació»