Crèdits

L’euríbor pot tancar el mes de juny en el nivell més alt en gairebé una dècada

La principal referència per a les hipoteques acabarà el mes en una mitjana del 0,852%

Escalada imparable. L’euríbor a 12 mesos, l’indicador més utilitzat per calcular les hipoteques a Espanya, segueix amb la seva tendència fortament alcista, i tancarà el mes de juny en l’entorn del 0,8%. Es tracta del nivell més elevat en gairebé una dècada. En concret, des de l’agost del 2012.

La tendència ha empès molts clients a passar-se a les hipoteques a tipus fix, que fa mesos que creixen, però que amb l’evolució actual dels tipus, se situa per sobre del 2%.

La mitjana del mes s’ha situat entorn del 0,852% després d’haver marcat fins a 10 dades diàries superiors a l’1%. Aquesta mitjana suposa un augment de 0,56 punts percentuals respecte a l’anotada el mes de maig passat (0,287%) i d’una mica més d’1,3 punts aquest 2022 (al gener, l’euríbor se situava en un -0,477%). Així mateix, si ens fixem en com estava l’indicador fa tan sols un any, el juny del 2021, quan va marcar un -0,484%, l’augment que ha registrat és de fins a un 276,03%, destaca el portal Iahorro.

Com a conseqüència de la pujada, les quotes de les hipoteques variables que hagin de revisar-se amb aquesta dada s’encariran de nou. En el cas d’una hipoteca mitjana de 150.000 euros, a 25 anys i un interès de l’euríbor més l’1%, la quota del préstec s’incrementarà en més de 1.400 euros a l’any. Si la hipoteca és de 300.000 euros amb les mateixes condicions, la quota s’encarirà en més de 2.000 euros a l’any.

L’euríbor cotitza a l’alça des de principis d’any, quan el mercat va començar a descomptar l’inici de canvi en la política monetària dels grans bancs centrals per lluitar contra la inflació. La presidenta del Banc Central Europeu (BCE) va anunciar que la primera pujada del preu dels diners serà al juliol i serà de 0,25 punts. També en va anticipar una altra al setembre, que podria arribar a 0,50 punts.

Al juny, l’euríbor ha pujat amb força, tot i que en les últimes sessions ha canviat de tendència, després que el BCE es mostrés disposat a crear una eina per frenar l’alça de les primes de risc, disparades després de l’anunci que va fer l’organisme el 9 de juny, quan va assegurar que apujarà els tipus d’interès al juliol.

Temes:

Hipoteques