Vivendes de ‘luxe’

Comprar un àtic a Catalunya és un 20% més car que adquirir un pis a menys altura

Un estudi revela que els beneficis de comprar un últim pis d’un edifici comporten grans sobrecostos en totes les comunitats autònomes

Viure en un àtic sempre ha sigut un ‘luxe’. Té més llum i bones vistes, no hi ha veïns que empipin i solen tenir una terrassa amplia o, com a mínim, un balcó molt digne. Hi ha menys demanda, i si, a més, inclou una piscina comunitària, benvinguda és. Tots aquests beneficis es reflecteixen en el preu, tant de venda com de lloguer: els àtics sempre són més cars. Ara, el preu s’ha disparat en comparació amb el preu de pisos situats entre plantes: comprar un àtic a Catalunya és un 20% més car que adquirir un pis a una altra altura.

Adquirir l’últim pis d’un edifici costa de mitjana 2.920 euros el metre quadrat (€/m2). En canvi, una vivenda de les mateixes característiques i dimensions té un preu de 2.429 €/m22, tot i que siguin immobles de la mateixa promoció. Malgrat aquestes xifres, Catalunya es manté per sota de la mitjana: a Espanya la diferència de preus entre aquests dos tipus d’immobles escala fins al 23%, segons un estudi de la companyia taxadora Tecnicasa. Això suposa que el comprador paga de mitjana 2.000 euros/m22 en lloc dels 1.650 euros/m2 per un pis convencional.

A Madrid, el principal mirall del mercat immobiliari de Catalunya, comprar un àtic és un 23% més car. Els preus també difereixen entre una comunitat autònoma i l’altra: un últim pis a la capital es paga a 4.231 €/m2 respecte als 3.451 d’una vivenda més baixa.

¿On són els àtics més cars i els més barats?

Els àtics tenen un sobrepreu més marcat a Astúries, on es paga fins a un 39% més per aquests immobles: el seu valor ascendeix a 2.102 €/m2 en comparació amb els 1.507 que tenen de mitjana la resta de vivendes a altres altures. A aquesta regió la segueix Andalusia, amb un sobrecost del 25% (2.031 €/m2 en comparació als 1.624 €/m2 d’altres vivendes).

Gairebé totes les comunitats mantenen una forquilla d’entre el 19% i el 23% de diferència de preus, però en l’altre extrem de la taula se situa Cantàbria, amb una diferència del 15%.

Temes:

Hipoteques