Resultats empresarials

BP perd gairebé 20.000 milions per la seva sortida de Rússia malgrat la pujada del petroli

La petrolera britànica rep un cop en els seus comptes de més de 29.000 milions per la venda de la seva participació en Rosneft i l’abandonament del mercat rus per la invasió d’Ucraïna, mentre els seus rivals s’apunten forts beneficis per l’alça del cru

Les petroleres d’arreu del món estan anunciant forts increments dels seus beneficis impulsats per la pujada del preu del petroli (Repsol ha duplicat el seu benefici trimestral i Cepsa l’ha triplicat), aguditzada ara per la invasió militar de Rússia sobre Ucraïna. Però per a la britànica BP la guerra i les sancions internacionals per ofegar l’economia russa i a l’entorn d’oligarques vinculat a Vladímir Putin han derivat en unes pèrdues històriques.

El gegant britànic va tenir uns números vermells de 20.384 milions de dòlars (19.376 milions d’euros) en el primer trimestre del 2022, davant el benefici de 4.667 milions de dòlars del mateix període de l’any anterior. Unes pèrdues rècord que es produeixen per la sortida precipitada del grup del mercat rus i la venda de la seva participació del 19,75% en la petrolera russa Rosneft.

Els comptes de BP reflecteixen un impacte negatiu de 30.800 milions de dòlars per l’alienació del paquet accionarial a Rosneft i el seu abandonament del mercat rus, amb un efecte negatiu en el seu benefici de 24.000 milions de dòlars. Sense comptabilitzar el cop extraordinari derivat de la sortida de Rússia, el benefici ajustat de BP seria de 6.245 milions de dòlars, amb un fortíssim increment del 137% per sobre dels 2.630 milions de l’any passat.

«La nostra decisió de sortir de la nostra participació accionarial a Rosneft va donar com a resultat els importants càrrecs no monetaris i la pèrdua de què informem avui. Però no ha canviat la nostra estratègia, el nostre marc financer o les nostres expectatives de retribució als accionistes», ha indicat Bernard Looney, conseller delegat de la companyia.

Al marge de l’impacte financer de desfer les posicions en un mercat rellevant per a la companyia com el rus, els resultats de BP mostren una millora del negoci pur i dur, amb un increment de la facturació del 40,3% entre gener i març, fins als 51.220 milions de dòlars gràcies la pujada dels preus del petroli.