Conseqüències de la invasió

La guerra d’Ucraïna empeny el preu mundial dels aliments a un nou rècord

L’ONU registra a l’abril un increment del 12,6% respecte als nivells del febrer, que ja estaven en màxims històrics

La prolongació de la guerra entre dos dels països considerats graners del món està disparant els preus dels aliments en els mercats internacionals, i materialitza el temor d’un repunt de la desnutrició a les zones més vulnerables del planeta. L’índex de preus dels aliments de la FAO, l’organització de l’ONU per a l’alimentació i l’agricultura, ha assolit al març el nivell rècord de 159.3 punts, un 12,6% més que al febrer, que fins ara havia sigut el més alt de la sèrie històrica.

La FAO no dubta a atribuir l’increment a la guerra «a la regió del mar Negre, els efectes de la qual s’expandeixen als mercats de cereals i olis vegetals». Així, els preus del blat van repuntar un 19,7% al març (entre Rússia i Ucraïna sumen el 30% de les exportacions d’aquest cereal), i els del blat de moro, un 19,1% (els dos països en conflicte suposen el 20% de les vendes a tot el planeta). Aquests increments han arrossegat la resta de cereals: la melca i l’ordi han marcat també rècords històrics des que la FAO va començar a seguir els seus preus amb una metodologia uniforme, el 1990.

Els olis vegetals van incrementar el seu preu encara més: un 23,2% respecte al febrer. La reducció de les exportacions d’oli de gira-sol, un 80% del qual es produeix a Rússia i Ucraïna, ha impulsat a l’alça la resta de productes d’aquesta categoria: els procedents de la soja, la colza i la palma, que a més ja vivien pressions a l’alça dels seus preus per diferents problemes als principals països productors i per l’alça dels preus del petroli.

Reducció del comerç

La guerra també és darrere de la revisió a la baixa per part de la FAO de les seves estimacions de producció i comerç de cereals per a la resta de la temporada 2021-2022, que acaba el 30 de juny. La producció de blat a Ucraïna caurà, segons estima l’organització, perquè «almenys un 20% de l’àrea plantada a l’hivern podria no ser recollida, com a resultat de la destrucció directa, l’accés limitat o la falta de recursos per fer-ne la collita». En el cas de Rússia, malgrat que el temps que ha fet en els últims mesos ha sigut bo per a la collita, la FAO alerta d’incerteses «respecte a la importació de materials agrícoles» necessaris per a la recollida.

Quant al comerç de cereals, la FAO revisa a la baixa les seves previsions i preveu ara una reducció del 2% respecte a la temporada 2020-2021, de nou per la guerra i la interrupció del flux d’exportacions d’Ucraïna i Rússia, que només es veurà parcialment compensat per l’augment de les vendes de la Unió Europea i l’Índia —en el cas del blat— i de l’Argentina, l’Índia i els Estats Units —per al blat de moro—, segons les estimacions de l’organització internacional.