Insolvència

ESADE Creapolis entra en concurs de creditors

El parc empresarial de l’escola de negocis carrega amb un passiu de 34 milions

El parc empresarial Creaopolis, d’ESADE, ha presentat concurs de creditors. La instal·lació, ubicada a Sant Cugat del Vallès, carrega amb un passiu de 34 milions d’euros. La major part de la suma correspon a un crèdit sindicat amb el qual es va finançar la construcció de l’edifici el 2009 i del qual estan pendents 26,6 milions, segons fonts pròximes a l’entitat.

Els principals creditors de la situació d’insolvència, avançada per ‘La Vanguardia’ i ‘Expansión’, són l’Institut Català de Finances (ICF), amb més del 50%; Caixabank, el BBVA, el Ministeri de Ciència i Innovació i la Fundació ESADE, que alhora és la seva principal accionista. A més del crèdit sindicat n’existeix un altre del Ministeri de Ciència d’1,5 milions i dos de més participatius de tres milions cada un de l’ICF i de la fundació ESADE, titular del 81% de Creapolis. La presentació del concurs es produeix després d’una negociació infructuosa amb els creditors.

El parc empresarial ha hagut de buscar la protecció judicial per la delicada situació que travessa des que va esclatar la crisi de la pandèmia. Al seu torn, l’octubre passat va haver d’assumir una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que vetava el lloguer a empreses i circumscrivia l’ús a l’acadèmic. Aquesta resolució judicial, provocada per una pugna judicial de Núñez i Navarro amb l’ajuntament de Sant Cugat, ha dinamitat qualsevol possibilitat de resoldre la seva situació financera, ja que la major part dels seus ingressos provenen de lloguers i es limita radicalment les possibilitats de llogar.

Això, al seu torn, ha rebaixat el valor de les instal·lacions dels 32 milions en les quals es van inscriure a uns 14 milions, segons fonts coneixedores dels detalls. De fet, la Fundació ESADE preveu acudir a la subhasta de les instal·lacions quan es realitzi per un preu d’uns 10 milions per dedicar-lo a qüestions acadèmiques i a instal·lar empreses relacionades amb aquestes.

Aquest ‘hub’ empresarial està participat al 81% per l’escola de negocis, i compta també com a socis Sant Cugat Empresarial, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i Avançsa, el vehicle de participacions públiques de la Generalitat. L’entitat acull en l’actualitat unes 50 empreses i entitats.