Canvis per llei

Catalunya vol un percentatge mínim de producte de km 0 en la contractació pública

Els aliments locals suposen ja gairebé la meitat de la cistella de la compra a Catalunya, segons un estudi de Prodeca

Els productes locals suposen gairebé la meitat del cistell. És una de les conclusions d’un estudi fet per Prodeca, promotora dels aliments catalans, dut a terme a finals de l’any passat, en el marc del Pacte Nacional per l’Alimentació. Malgrat la constatació del pes que els productes de proximitat en les compres d’alimentació quotidianes, 7 de cada 10 consumidors associen encara l’atribut de proximitat al de ‘proximitat’ i no al de ‘qualitat’. Per al director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, les dades d’aquest estudi han de servir per dibuixar les estratègies de desenvolupament del sector alimentari, tant per a l’Administració com per a les empreses, «en el marc de la bioeconomia circular i més nivells d’autoproveïment». Segons Gòdia, el Govern estudia «establir un percentatge de productes locals mínim en la distribució i la restauració». Aquest objectiu es canalitzaria a través del disseny d’una llei de contractació pública alimentària, en què s’establiria aquest percentatge d’oferta mínima de producte local i que s’estendria especialment als serveis de restauració d’escoles o establiments públics relacionats amb serveis de restauració, en el que Prodeca anomena «treballar el canal». Aquest percentatge seria de l’ordre del 25%, i podria convertir-se una referència per al sector de la distribució en general, obert sempre a potenciar el producte km 0 als seus lineals. Aquesta llei podria estar llesta a finals d’aquest any. També es treballa en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona per buscar canals d’aplicació d’aquest recolzament al producte local o de proximitat.