Els efectes de la covid

Restaurant Joanet: «Sobrevivim gràcies a una clientela fidel i agraïda»

Quatre bars tradicionals de Barcelona lamenten el seu desemparament en comparació amb les grans cadenes, però destaquen el vincle amb els seus consumidors com a clau per superar la pandèmia

Restaurant Joanet: «Sobrevivim gràcies a una clientela fidel i agraïda»

Ferran Nadeu

La vitrina transparent mostra truita de patates, croissants i algun entrepà. Aquest taulell d’un petit bar de Barcelona, la barra, els tamborets, la màquina de cafè i com a mínim una prestatgeria amb diverses ampolles d’alcohol són el fil que l’uneix a altres establiments del seu estil. Això, i que davant la pandèmia tots s’han quedat sols davant el perill. «El que és autònom no té els mateixos recursos ni les mateixes opcions que una empresa que està preparada amb una bateria darrere per parar tot això», exposa la propietària d’un restaurant amb 130 anys d’història al Born, a Barcelona. «Costa més negociar amb els propietaris, per exemple, una reducció de la quota de lloguersi estàs sol», hi coincideix la responsable d’un bar a prop de l’Arc de Triomf. I «una cadena pot permetre’s ajustar més el preu», remata l’encarregat d’un establiment a Sant Gervasi.