Per uns 230 milions d’euros

La construcció alerta que unes 500 obres públiques han quedat desertes al ser poc rendibles

Almenys 200 licitacions per 50 milions d’euros no troben empresa de construcció a Catalunya

Obres de construcció d’un aparcament a Menéndez Pelayo. / SOLANGE FORET

La patronal de la construcció CNC va reclamar aquest dijous un mecanisme urgent que permeti la revisió de la quantia dels contractes públics de manera més eficient. La Confederació Nacional de la Construcció (CNC) va advertir que moltes licitacions d’obres estan quedant desertes al no haver-hi un sistema de reequilibri econòmic als contractes públics. Com a conseqüència, l’execució de fons europeus està amenaçada «perquè els projectes no tenen en compte l’alça dels preus», assegura la patronal en un comunicat. Segons càlculs de la CNC, les licitacions desertes sumen ja mig centenar, amb una suma d’ingressos perduts per al sector d’uns 230 milions d’euros.

Segons la comptabilització de dades procedents de 17 comunitats autònomes, existeixen uns 500 concursos deserts per una oferta poc rendible per a les empreses. D’aquestes, uns 200 concursos corresponen a Catalunya, per una quantia d’uns 50 milions d’euros. Per nombre de licitacions paralitzades, la segueixen Galícia (96), Andalusia (46), País Valencià (32) i País Basc (24). A les Canàries, en canvi, no ha quedat cap obra deserta.

Segons l’estudi, l’obra licitada de més quantia que ha quedat deserta ascendeix a 37 milions d’euros i la quantia mitjana per obra pública deserta és de 475.000 euros. En total s’han comptabilitzat 484 obres l’execució de les quals s’ha quedat sense empreses que l’assumeixin. D’aquestes, 35 licitacions (el 7%) tenen un pressupost superior al milió d’euros.

La patronal del sector atribueix aquest forat a uns preus desfasats, molt per sota de la realitat del mercat que no recullen a més l’alça del cost de les matèries primeres, cosa que està provocant una important paralització de l’obra pública al nostre país. Així mateix, la CNC adverteix que, en cas de no tenir en compte en els projectes que es licitin aquest encariment i en els plecs algun mecanisme de revisió de preus, es pot posar en perill la recuperació econòmica del país.

La patronal afirma que aquesta frenada també afecta negativament la recuperació econòmica, tant per l’envergadura de les obres com pels milers de llocs de treball no creats a causa del buit empresarial. D’aquesta manera, entre els centenars de projectes que han quedat deserts apareixen obres amb una paràlisi que impacta en la vida de milions de persones: centres educatius, carreteres, viaductes, línies d’alta velocitat, museus...

Crítiques

En aquest marc, la CNC denuncia que no s’estan adoptant les mesures oportunes per part del Govern davant l’escalada dels preus de matèries primeres, materials o energia. Igualment, critica la lenta tramitació burocràtica de les ajudes, cosa que agreuja i frena la recuperació del teixit empresarial. Segons l’estudi presentat per la CNC l’octubre passat, l’alça de preus dels materials hauria portat quatre de cada deu empreses a cancel·lar o paralitzar les seves obres. Des d’aleshores, la situació en àmbit global s’ha agreujat. Davant això, la CNC reitera la urgència d’establir un sistema automàtic de reequilibri de preus que permeti fer front a aquest sobrecost i, per tant, tingui en compte les alteracions posteriors a la presentació d’ofertes, tant a l’alça com a la baixa, buscant dotar d’estabilitat els contractes. En paral·lel, demana introduir als plecs els preus de mercat, tal com exigeix la Llei de Contractes del Sector Públic, actualitzant els que apareixen en projectes anteriors al 2020, ja que els projectes són antics i no recullen els preus actuals.

Clàusules de revisió

En cas que es mantinguin els preus antics, la patronal avisa que les pròximes licitacions continuaran quedant desertes, per la qual cosa confia que s’incloguin clàusules de revisió perquè valgui la pena licitar. Sobretot, tenint en compte la caiguda que ha patit la contractació pública des de l’anterior crisi financera. Així, la CNC recorda que el 2020 (14.521 milions) es va licitar una tercera part dels contractes que van treure a concurs les diferents administracions el 2006 (46.000 milions d’euros).

Paralització del sector

Segons el president de la Construcció, Pedro Fernández Alén, «les xifres de licitacions desertes posen de manifest l’alarmant paralització del nostre sector, que pot traduir-se en una frenada de la recuperació econòmica, tenint en compte el pes en el PIB i l’important efecte tractor que té sobre altres sectors estratègics». La Confederació Nacional de la Construcció és l’organització empresarial que agrupa la pràctica totalitat d’un sector que al nostre país representa gairebé el 10% del PIB i dona ocupació a prop d’1,3 milions de persones. La CNC ofereix una veu única i consensuada davant els poders públics o altres ens nacionals i internacionals, també de l’àmbit privat, en defensa d’un sector que té en la digitalització, la sostenibilitat i la millora de la qualificació dels seus empleats les palanques de competitivitat necessàries per resultar determinant en la recuperació social i econòmica d’Espanya.