‘Humanisme en l’era digital’

Barcelona reflexiona sobre els desafiaments de la tecnologia

  • Més de 30 experts i autoritats participaran en un congrés de debats que analitzarà l’impacte social dels algoritmes

  • El Periódico i MWCapital organitzen el debat Activostech sobre els riscos i oportunitats dels sistemes d’intel·ligència artificial

Barcelona reflexiona sobre els desafiaments de la tecnologia

¿Estan sent els drets humans un dany col·lateral de la digitalització? ¿Com podem evitar que els algoritmes amplifiquin biaixos racistes, de gènere o classistes? ¿Està servint la Intel·ligència Artificial per vigilar i castigar els més pobres? ¿Estem venuts a un sistema que s’alimenta de robar la nostra privacitat?

Els desenvolupaments tecnològics de les últimes dues dècades han transformat les nostres societats i economies, però també han obert la porta a una ingent quantitat de riscos per als ciutadans. Conscients d’això, Barcelona aplegarà dilluns vinent més de 30 destacats analistes i pensadors per reflexionar sobre com respondre a aquests desafiaments.

La jornada ‘Humanism in the digital age: the urban contribution’ se celebrarà el 15 de novembre a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de la capital catalana i desplegarà un total de 14 ponències i xerrades que aniran de les 9.30 a les 18.30 hores. L’acte està organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i per Digital Future Society, el laboratori d’idees sobre els reptes de la digitalització promogut pel govern d’Espanya i Mobile World Capital Barcelona. Es tractarà d’un acte híbrid al qual s’hi podrà assistir de manera presencial o seguir a través de ‘streaming’.

A les 12 hores tindrà lloc el debat ‘Activostech: Algoritmes i democràcia’, organitzat per El Periódico i MWCapital amb la col·laboració de Cellnex, on s’abordarà com integrar les tecnologies d’intel·ligència artificial per fomentar la igualtat i la transparència. La xerrada comptarà amb la participació de Gemma Galdón, directora executiva i fundadora d’ETICAS; Nerea Luis, cofundadora de T3chFest; Raquel Jorge Ricart, investigadora analista en l’àmbit de tecnologia, polítiques digitals i governança del Reial Institut Elcano, i Andrea G. Rodríguez, investigadora del CIDOB.

Pensadores de primer nivell

L’acte comptarà amb pensadores de primer nivell com Carissa Véliz, professora de filosofia a l’Institut per a l’Ètica en Intel·ligència Artificial de la Universitat d’Oxford; Renata Àvila, directora executiva de l’Open Knowledge Foundation; i els científics de dades Ricardo Baeza-Yates i Núria Oliver, entre molts d’altres.

També hi seran presents representants públics com ara Carme Artigas, secretària d’Estat per a la Digitalització i Intel·ligència Artificial del Govern d’Espanya; Laia Bonet, tinent d’alcalde de Barcelona per a l’Agenda 2030, la Transició Digital i les Relacions Internacionals; el director executiu de Mobile World Capital Barcelona Carlos Grau; així com els directors tecnològics de Nova York, John Paul Farmer, o Barcelona, Michael Donaldson.