Resultats

Telefónica guanya 9.335 milions fins al setembre i confirma les seves previsions per al 2021

La companyia torna a registrar un benefici rècord per la fusió entre O2 i Virgin Media al Regne Unit i la venda de torres

Telefónica ha obtingut un benefici rècord de 9.335 milions d’euros en els nou primers mesos de l’any, conseqüència de les plusvàlues procedents principalment del tancament de la fusió d’O2 i Virgin Media al Regne Unit i de la venda de les torres de Telxius durant el trimestre anterior (entre abril i juny, Telefónica va obtenir un benefici de 7.743 milions d’euros). Entre juliol i setembre el benefici net ha ascendit a 706 milions d’euros. Al seu torn, els ingressos s’han situat en el període en els 9.298 milions d’euros en el trimestre, un 11,1% menys, i en els 29.603 milions d’euros fins al setembre, un 8% menys, pels «canvis en el perímetre de la companyia», és a dir, la venda d’actius.

Per mercats, els quatre principals del grup –Espanya, Alemanya, el Brasil i el Regne Unit– proporcionen el 78% dels ingressos. En concret, Espanya aporta el 29%; Alemanya, el 18%; Brasil, el 16%; i Regne Unit, el 15%. Hispam contribueix amb el 19% dels ingressos. El benefici brut d’explotació (OIBDA) ha crescut un 39,8% en el trimestre, fins als 3.734 milions d’euros, i més del doble en els nou primers mesos, fins als 20.620 milions d’euros. Aquest increment es deriva principalment de les plusvàlues procedents de les operacions tancades durant 2021, però també es beneficia de les eficiències i el control de costos aconseguits.

La inversió ha augmentat un 10,9% en el trimestre, fins als 1.493 milions d’euros, i un 20,3% fins al setembre, per arribar als 4.893 milions d’euros, amb el focus posat en la «captura d’oportunitats de creixement». Entorn del 45% de la inversió es destina al desplegament i desenvolupament de xarxes ultraràpides; és a dir, fibra i 5G. Descomptant l’espectre, el CapEx s’ha situat en els 3.904 milions d’euros fins al setembre, una xifra equivalent al 13,2% de les vendes, amb què va camina igualment cap a la consecució dels objectius financers de l’exercici.

Amb aquests resultats, Telefónica confirma els objectius financers previstos per al tancament de l’any; és a dir, que els ingressos i l’OIBDA es moguin entre l’estabilització i un lleuger creixement de manera orgànica, i que la inversió (CapEx) sobre vendes torni a situar-se en un nivell normalitzat de fins al 15%.

Telefónica aconsegueix, una vegada més, continuar retallant el seu deute financer net que ha descendit fins als 25.000 milions d’euros a tancament del setembre, un 31,8% per sota dels 36.676 milions en els quals estava un any abans. En l’últim trimestre, el deute ha baixat un 4,6%, amb una retallada de 1.200 milions d’euros. Per fer-se una idea, en els últims cinc anys, temps que porta Pallete com a màxim dirigent de l’empresa, el deute de la companyia ha sigut rebaixat a la meitat, des dels més de 52.000 milions d’euros registrats el juny del 2016.

Temes:

Telefónica