Indústria

El sector químic espanyol acusa també l’alça de l’energia

La indústria preveu ingressar aquest any entorn de 73.630 milions d’euros, el 14,1% més per l’augment dels preus de les matèries primeres

Les companyies destaquen l’erosió dels marges com a conseqüència de l’encariment del gas i l’electricitat

zentauroepp32491938 repsol el complejo petroqu mico m s importante de espa a t171003100814

La indústria química espanyola preveu ingressar aquest any entorn de 73.630 milions d’euros, cosa que suposaria un increment del 14,1% respecte a l’any passat, a causa de l’increment dels preus de les matèries primeres. No obstant, aquesta alça dels preus, juntament amb el que està experimentant l’energia, també està llastant els marges del sector atesa la dificultat de traslladar tots els costos al mercat.

El president de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (Feique), Carles Navarro, ha explicat durant l’assemblea general de l’organització la «complexitat» que està caracteritzant aquest exercici 2021. En concret, s’està donant una demanda molt intensa però amb situacions problemàtiques com els elevats preus de les matèries primeres, l’encariment dels nolis i del transport, el bloqueig de la cadena de valor de l’automòbil i la volatilitat dels preus als mercats energètics, vinculats al preu del gas.

«Probablement, tots aquests factors aniran normalitzant-se al llarg del 2022, però és pràcticament impossible realitzar previsions raonables per a l’any vinent, fins i tot per al tancament d'aquest. Sens dubte, la situació dels mercats energètics és la variable que en gran manera està afectant la nostra competitivitat actual i futura», ha advertit.

Davant aquesta situació, Feique proposa diferents mesures que passen per millorar el model europeu de fixació de preus al mercat majorista, actuar sobre els mercats de drets d’emissió de CO2, la reducció de peatges, càrrecs i la suspensió temporal de l’impost d’hidrocarburs per als consumidors gasintensius.

També demana que el consum energètic de la indústria quedi exempt de la normes que s’apliquen al Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE), completar i garantir el volum de compensació dels costos indirectes de CO2 fins als llindars màxims permesos per les autoritats comunitàries i reduir la dependència del mercat majorista.

Respecte al capítol d’exportacions, el creixement previst per al 2021 és del 13,2%, fins als 41.410 milions d’euros. Per zones geogràfiques, el creixement de la demanda química el 2021 s’està concentrant principalment en la UE i Amèrica (destaca especialment els EUA), sent la situació molt més estable a Àsia.

Temes:

Química