El Govern tramita d’urgència la llei de vivenda perquè arribi al Congrés abans del 2022

Javier Lizón / EFE

El Govern central vol accelerar la tramitació de la llei estatal pel dret a la vivenda. El Consell de Ministres ha donat aquest dimarts el primer vistiplau a l’avantprojecte de llei, que es tramitarà amb caràcter d’urgència per escurçar els terminis previs al seu enviament al Congrés dels Diputats. La ministra de Transport, Raquel Sánchez, ha explicat que l’objectiu és que el text arribi a la Cambra baixa abans que acabi l’any i que sigui aprovat de manera definitiva en el segon semestre del 2022.

«El Govern de coalició compleix els seus compromisos i pretén garantir que el dret a la vivenda realment és això, un dret», ha sentenciat la responsable de Vivenda just 365 dies després que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias arribessin a un compromís per impulsar una llei de vivenda en el termini de tres mesos. Així, amb nou mesos de retard plens d’estira-i-arronses sobre la norma, socialistes i morats han aconseguit consensuar un text. No obstant, encara queda temps fins que estigui vigent.

Per accelerar els tràmits, l’Executiu central ha decidit tramitar l’avantprojecte de llei de manera urgent, cosa que redueix els terminis destinats a la realització d’una consulta pública i a obtenir els informes dels òrgans preceptius. Sánchez ha explicat que l’objectiu és que el Consell de Ministres pugui tornar a revisar el text abans que acabi l’any per remetre’l al Congrés, on començaria la tramitació parlamentària. Amb aquestes dates, la ministra ha calculat que serà en el segon semestre de l’any vinent quan el projecte de llei pugui rebre el ‘sí’ definitiu de les Corts.

En meitat del xoc

La norma, focus de conflicte durant gairebé un any entre socialistes i morats, ha fet el primer pas en meitat de la crisi oberta en el si del Govern central per la derogació de la reforma laboral. Tot i així, l’anunci posterior a l’aprovació de l’avantprojecte ha reflectit les tensions que s’estan vivint aquests dies a l’Executiu. La ministra de Transport, Raquel Sánchez, ha sigut l’encarregada de donar publicitat a la norma, mentre que la responsable de Drets Socials, Ione Belarra, no ha sigut convocada a la roda de premsa, malgrat ser coproposadora de l’avantprojecte.