compareixença a l’Eurocambra

Lagarde veu riscos «limitats» que la inflació elevada es perpetuï

  • La presidenta del BCE, Christine Lagarde, considera que l’augment dels preus serà temporal i que el risc es dissiparà l’any vinent

  • Assegura que la recuperació econòmica de l’Eurozona està cada vegada més avançada gràcies en part a l’èxit de les campanyes de vacunació

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, considera que la inflació, que va arribar al 3% a l’agost, molt per sobre del nou objectiu del 2% que s’ha fixat el BCE, continuarà creixent aquesta tardor en la zona euro tot i que sosté que el repunt serà «en gran part temporal», impulsat pel fort augment dels preus del petroli, el final de la reducció temporal de l’IVA a Alemanya i les pressions de costos a causa de l’escassetat temporal de materials i equips, i que la situació es revertirà el 2022 i el 2023.

Segons Lagarde, que ha comparegut aquest dilluns durant el diàleg macroeconòmic mensual en la comissió d’assumptes econòmics de l’Eurocambra, les previsions de l’entitat banàaria auguren una inflació anual del 2,2% el 2021, del 1,7% el 2022 y del 1,5% el 2023. «Al desembre tindrem una idea més clara sobre el subministrament de matèries primeres, si els colls d’ampolles segueixen allà i si generen risc inflacionista sobre els preus», ha explicat durant una compareixença en què ha insistit en nombroses ocasions sobre el caràcter temporal de l’augment del nivell de preus. «Estem convençuts que es dissiparan al llarg de l’any vinent», ha afegit durant el torn de debat amb els eurodiputats.

La situació, en tot cas, és incerta. L’augment dels preus podria ser inferior al previst si tornen a aplicar-se restriccions i l’activitat econòmica es ressent. No obstant, Lagarde també ha reconegut que hi ha factors que podrien generar pressions més fortes sobre els preus. Per exemple, si l’escassetat de materials i equips persisteix i afecta la producció de manera persistent, cosa que podria repercutir amb més força a la cadena de preus. Altres dels riscos és que una inflació persistentment alta acabi resultant en demandes salarials més altes del previst. Fins ara, no obstant, «estem veient signes limitats d’aquests riscos, cosa que significa que el nostre escenari base continua preveient que la inflació es mantindrà per sota de la nostra meta a mitjà termini», ha explicat Lagarde.

Recuperació econòmica

Durant la seva intervenció davant l’Eurocambra, via internet, la presidenta del BCE també ha explicat que la recuperació econòmica de l’Eurozona està «cada vegada més avançada» gràcies en part a l’èxit de les campanyes de vacunació a Europa, que han permès limitar les restriccions. «Això ha permès un repunt de l’activitat econòmica, particularment al sector serveis, que va ser el més afectat per les mesures de contenció», ha dit. Com a resultat d’aquest rebot, Lagarde espera que el creixement continuï sent sòlid durant la segona meitat del 2021, cosa que permetrà al BCE recuperar els seus nivells prepandèmia per a finals del 2021.

«Aquesta perspectiva positiva a curt termini es reflecteix en les projeccions dels experts del BCE de setembre, que preveuen un creixement anual del PIB real del 5,0% el 2021, del 4,6% el 2022 i del 2,1% el 2023», ha detallat precisant que les perspectives de creixement continuen sent incertes i depenen de l’evolució de la pandèmia tot i que «els riscos per al creixement estan en general equilibrats». La francesa també ha avisat que les condicions favorables de finançament són fonamentals perquè l’economia continuï la seva recuperació i perquè la inflació convergeixi de manera duradora cap a la meta del 2%.