Operació empresarial

Grifols compra per 1.100 milions el 90% de l’alemanya Biotest i llança una opa per la resta

Les dues companyies sumaran 7.000 milions d’euros d’ingressos i 2.000 milions d’ebitda

El president de Grifols, Víctor Grifols. / EFE

Grifols ha acordat l’adquisició per 1.100 milions d’euros de la totalitat del capital social de la farmacèutica Tiancheng Pharmaceutical Holdings, propietària del 90% de les accions ordinàries i de l’1% de les accions preferents de la companyia alemanya Biotest. En paral·lel a aquesta transacció, Grifols llançarà una opa per adquirir en efectiu la resta de les accions ordinàries i preferents de Biotest per 43 i 37 euros, respectivament, i així intentar aconseguir la totalitat del capital, segons ha informat aquest divendres la companyia catalana a la CNMV.

Biotest és una empresa del sector de la salut que cotitza a la borsa i està especialitzada en hematologia i immunologia clínica innovadora, amb una cartera de R+D que inclou noves proteïnes plasmàtiques, que complementen la cartera de productes de Grifols. L’operació valora Biotest en 1.600 milions d’euros.

Segons Grifols, aquesta adquisició reforçarà la seva posició al sector de les teràpies plasmàtiques, accelerarà i ampliarà la seva cartera de productes i la seva presència comercial, i permetrà millorar la seva rendibilitat i ingressos per litre de plasma. En aquest sentit, Grifols ampliarà i diversificarà el seu subministrament de plasma amb la incorporació dels 26 centres de donació de plasma de Biotest a Europa i reforçarà les seves operacions i ingressos a la regió EMEA (Europa, Orient Mitjà i Àfrica).

Una vegada completada la compra de Tiancheng, Grifols posseirà indirectament 17.783.776 accions ordinàries de Biotest, representatives del 89,88% del capital amb dret a vot, i del 44,94% del capital total, i 214.581 accions preferents de Biotest, representatives del 0,54% del capital total. Les accions de Biotest que posseeix indirectament Tiancheng International Investment s’han valorat en 43 euros cada acció ordinària i en 37 euros cada acció preferent. Aquest és el preu que Grifols oferirà en l’opa per la resta d’accions ordinàries i preferents de la companyia.

El grup preveu que les noves proteïnes i les sinergies, tant d’ingressos com de costos, generin un important valor afegit, impulsant el creixement d’ingressos i l’expansió de marges: més de 7.000 milions d’euros d’ingressos combinats, més de 2.000 milions d’euros d’ebitda, marge ebitda superior al 30% i ràtio de palanquejament inferior a 3,5x el 2024. La transacció està subjecta a diverses aprovacions i condicions regulatòries i el seu tancament està previst a finals del primer semestre del 2022.

Raimon Grífols Roura, coconseller delegat de Grifols, destaca que l’operació permetrà a Grifols i Biotest «fer evolucionar la indústria del plasma» i accelerar el desenvolupament de nous productes plasmàtics. «Aquesta operació ens ofereix una oportunitat única per impulsar el nostre centre d’innovació europeu i col·laborar amb una destacada companyia alemanya reconeguda per la seva experiència en desenvolupaments clínics. Unint les nostres forces avançarem en el desenvolupament científic i de teràpies plasmàtiques innovadores per oferir més qualitat de vida als pacients», afirma Víctor Grífols Deu, l’altre coconseller delegat del grup.

Per finançar l’operació, Grifols, que ha comptat amb Osborne Clarke i amb Proskauer Rose com a assessors legals i amb Nomur i UBS Europe com a assessors financers, té compromès amb Bank of America (BofA Securities) un finançament pont no garantit per import de 2.000 milions d’euros. A més, explorarà opcions de finançament amb instruments de deute no garantit.

Fundada el 1946, Biotest és una multinacional que cotitza a la Borsa de Frankfurt i està especialitzada en solucions innovadores d’hematologia i immunologia clínica. La firma, amb 1.928 treballadors a tot el món, desenvolupa, produeix i comercialitza medicaments biològics amb aplicacions en hematologia, immunologia clínica i cures intensives. La seva cartera inclou 12 productes diferents que es comercialitzen a més de 90 països.

Com a part d’un projecte més ampli, Biotest està liderant assajos clínics amb proteïnes plasmàtiques innovadores per tractar malalties congènites i adquirides. Entre aquests destaca un estudi en pacients amb una elevada pèrdua de sang durant la cirurgia de la columna vertebral i en cirurgia abdominal per al tractament del pseudomixoma peritoneal (PMP), i un altre per al tractament de pacients amb pneumònia adquirida greu.

Biotest compta amb una capacitat de fraccionament de fins a 1,5 milions de litres de plasma a l’any, que està previst duplicar a través del projecte Biotest Next Level. La seva xarxa de centres de plasma inclou 26 centres situats a Alemanya, la República Txeca i Hongria. El 2020, Biotest va registrar uns ingressos de 484 milions d’euros i un ebitda ajustat de 108 milions d’euros.

Grifols, d’altra banda, és una de les empreses de plasma més importants, amb prop de 24.000 empleats a 30 països i regions i vendes en un centenar de països.

Temes:

Grifols Empreses