Resultats

Enagás guanya el 9,8% menys

El gestor del sistema gasista atribueix el descens a la reducció de la remuneració de la xarxa de transport

enagas

Enagás va obtenir un benefici net de 213,1 milions d’euros el primer semestre de l’any, xifra que representa una caiguda del 9,8% respecte al mateix període de l’exercici anterior. Aquesta evolució es va deure a la menor remuneració sobre la xarxa de transport de gas a Espanya per l’entrada en vigor del nou període regulatori (2021-26), va informar la companyia la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Malgrat aquesta caiguda, els beneficis del grup en el període de gener a juny estan en línia amb l’objectiu que va establir per al conjunt de 2021 d’un benefici d’uns 380 milions d’euros gràcies a la intensificació del pla de control i estalvi en despeses generals i al comportament de les participades pel grup.

En concret, el resultat de les societats participades a 30 de juny va ascendir a 112,9 milions d’euros davant els 76,2 milions d’euros el 2020 i suposa un 40,4% del benefici net semestral. En el resultat s’inclou la contribució de la participació del 30,2% en la nord-americana Tallgrass Energy i del 16% de TAP, que per primera vegada contribueix per un semestre complet des que es va posar en operació a final de 2020.

Nou marc regulatori

Els ingressos totals del grup presidit per Antoni Llardén a tancament de juny van ascendir a 480,6 milions d’euros, amb una caiguda del 13,2% respecte al mateix període de 2020 degut, principalment, per l’entrada en vigor del nou marc regulatori aprovat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i de l’acabament del contracte del Gasoducte d’Al-Andalus i d’Extremadura.

Per la seva part, el resultat brut d’explotació (ebitda) es va situar, a 30 de juny, en els 451,3 milions d’euros, un 5,9% inferior al que va obtenir en el mateix període de 2020.

La xifra d’inversió neta el primer semestre d’Enagás va ascendir a 37,7 milions d’euros i inclou principalment inversió en el negoci nacional.

La xifra dels fluxos procedents d’operacions (FFO) a tancament del primer semestre era de 343,1 milions d’euros, un 3,1% superior. Aquest increment del FFO s’explica, entre altres efectes, pels dividends rebuts de les societats participades, que a 30 de juny de 2021 han ascendit a 64,5 milions d’euros. D’aquesta quantitat, 22,8 milions corresponen a la distribució d’un dividend per part de Tallgrass Energy amb càrrec a l’exercici 2020.

La forta generació de caixa lliure durant el període de gener a juny, amb 449,8 milions d’euros, ha permès reduir el deute net a tancament del període fins als 4.020 milions d’euros. El cost financer del deute de l’operador de la xarxa gasista al 30 de juny es va situar en 1,8%, amb una ràtio FFO/DN del 17,4%. Així, la companyia presenta una sòlida situació de liquiditat, que a tancament del semestre ascendia a 3.024 milions d’euros entre tresoreria i línies de crèdit no disposades.

Temes:

Energia Empreses