fons europeus

L’Ecofin aprova el pla de recuperació espanyol

L’aprovació permet desbloquejar un avançament d’ajudes de 9.000 milions d’euros

David Castro

El pla de recuperació d’Espanya, dissenyat pel Govern de Pedro Sánchez per esmorteir l’impacte de la crisi desencadenada per la pandèmia de Covid-19 i reflotar l’economia espanyola, ja té la llum verda dels Vint-i-set. Els ministres d’Economia i Finances de la UE han aprovat aquest dimarts el pla de reformes i inversions que permetrà al Govern accedir a un avançament automàtic de 9.000 milions d’euros, el 13% dels 69.500 milions en subvencions a fons perdut que rebrà Espanya amb càrrec als fons del Next Generation EU fins al 2026.

A més del pla espanyol, la UE també ha donat llum verda als plans presentats per Àustria, Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Letònia, Luxemburg, Portugal i Eslovàquia. «Bones notícies. Els ministres de l’Ecofin han donat llum verda als primers 12 plans nacionals de recuperació. El finançament podrà començar a fluir aviat per finançar reformes i inversions. L’objectiu ara: posar-les en marxa ràpida i efectivament», ha destacat el vicepresident de la Comissió, Valdis Dombrovskis. «Constitueix un gran pas endavant en la recuperació econòmica d’Europa. Permeten que els estats membres firmin els primers acords de finançament i que es realitzin els pagaments de prefinançament», ha afegit el ministre eslovè d’Hisenda i president de torn de l’Ecofin, Andrej Sircelj.

Amb l’aval de l’Ecofin, Espanya tindrà via lliure per concloure la paperassa final i començar a accedir als fons de recuperació que depenen de les emissions de deute de la Comissió Europea. Fins ara, Brussel·les ha aconseguit captar 35.000 milions d’euros en dues emissions i aquest dimecres porta a terme la tercera. L’objectiu és començar a desemborsar les primeres ajudes a finals del mes de juliol.

Temes:

Unió Europea