Telecomunicacions

Orange rebaixa a 400 persones l’ero després d’un acord amb els sindicats

La indemnització serà de 62 dies per any treballat de màxim i per a les prejubilacions el 85% del salari

Orange España ha reduït en 85 persones l’expedient de regulació d’ocupació (ero) anunciat al maig que suposarà la sortida de 400 treballadors, després d’arribar la matinada d’aquest dimarts a un principi d’acord amb els sindicats. La companyia té 3.200 treballadors a Espanya. El període d’adscripció serà de la firma de l’acord al 31 de juliol

La modalitat de l’ero és «voluntària», però amb possibilitat de «veto a o ajornament de les sortides per necessitats de producció» amb possibilitat de sortides a tots els territoris i de tots els equips, tret d’aquells que siguin estratègics per a la companyia (Ciberseguretat, KAM, Grans Comptes...), però se’ls obre la possibilitat d’entrar en el programa de prejubilacions si compleixen els requisits necessaris. També estaran exclosos expatriats, impatriats i excedències voluntàries i forçoses.

Així, es fixa un màxim de 200 prejubilacions i la resta seran sortides voluntàries amb una indemnització màxima de 62 dies per any treballat per als salaris inferiors a 27.000 euros; 61 dies per any per a salaris inferiors a 30.000 euros; 60 dies per any per a inferiors de 35.000 euros; 59 dies per any per a aquells inferiors a 40.000; 58 dies per any per als salaris inferiors a 50.000 euros i 57 dies per any per a salaris superiors a 50.000 euros. Per als ingressats a partir del 2019 seran de 20 dies i per als més grans de 65 seran a 33 dies per any.

El salari regulador inclourà fix i complements per lloc de treball, així com el variable teòric semestral (anualitzat) i aquells conceptes de retribució de les espècies: targeta de gasolina, trànsit telefònic, cotxe d’empresa, assegurança de vida i pla família. Per al càlcul es considerarà salari de referència brut anual a 31 de maig. Hi haurà límit indemnitzatori a 42 mensualitats per a salaris fixos bruts superiors a 50.000 euros. S’afegeix, a més, una assegurança mèdica durant dos anys, sempre que no es trobi feina.

Per a la plantilla que es mantindrà a l’empresa s’ofereix la mateixa garantia d’ocupació que es va firmar el 2016, és a dir, el compromís de no executar un nou ero en el termini de dos anys i el compromís de no abordar durant un any processos col·lectius d’externalització amb destrucció directa d’ocupació o de mobilitat geogràfica forçosa.

Prejubilacions

L’adscripció per a les prejubilacions s’obre per a la plantilla que faci 54 anys fins al 31 de desembre del 2022, tot i que si no s’assoleixen els 200 adscrits podran apuntar-s’hi més persones fins a complir aquest límit abans del 31 del 2023. Les rendes es definiran com el 85% del salari regulador net (aquest es calcularà pel fix real i el 50% del variable teòric per a les persones entre 54 i 55 anys) o el 87% del salari regulador net per als més grans de 56 anys. Per a les persones amb edats compreses entre els 54 i els 59 anys les rendes s’abonaran fins als 63 anys i la cotització a la Seguretat Social s’estendrà fins als 65 anys. Per a aquelles amb edats compreses entre els 60 i 64 anys hi ha l’opció d’escollir entre el pla de rendes fins als 65 anys. A més, tindran assegurança mèdica fins als 65 anys i el 30% de la fibra durant 12 mesos

Per al cent per cent de les sortides (voluntàries o prejubilades) l’empresa ofereix un procés de recol·locació amb una empresa externa, 9 mesos general i 12 mesos per als més grans de 45 fins que el 80% de les sortides estiguin recol·locades. També hi haurà un pacte de no competència de 6 mesos o fins al final de les rendes per a qualsevol empresa concurrent.