Mobile World Congress 2021 a Barcelona

Les tecnològiques demanen adaptar el marc legal a la digitalització

El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, adverteix que el 40% de les dades que circulen a internet ja són missatges entre màquines

Primer dia del MWC congreso de Mobiles ambiente de entrada. / RICARD CUGAT (EPC_EXTERNAS)

Les grans operadores de telecomunicacions van instar ahir en el marc del Mobile World Congress (MWC) de Barcelona que els estats estableixin un nou marc regulador i normes de competència adaptades a la revolució que suposa el trànsit massiu de dades que circulen per internet i la intel·ligència artificial. El principal portaveu d’aquesta proposta va ser el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, que va alertar que les actuals xarxes de telecomunicacions «ja no es limiten a transportar dades o veu, sinó que fan possible el món de la intel·ligència artificial en el qual fins a un 40% del trànsit d’internet no és humà, sinó que és generat per màquines que parlen entre si». Com a conseqüència, en la nova era digital requereix preservar tant els interessos de les empreses inversores com de la població i les normes actuals, dissenyades el segle passat, «són ja obsoletes», va dir el president de Telefónica.  

L’advertència del directiu de la major firma de telecomunicacions espanyola va arribar ahir en un congrés del Mobile poc habitual, més centrat en trobades virtuals que en una afluència massiva de visitants, que es quedarà entorn dels 35.000 en aquesta edició, davant els més de 100.000 de l’edició del 2019. Però ningú va negar ahir que el Mobile marca l’inici d’una recuperació de certa normalitat, amb mascareta i mesures anti-Covid, i inauguració del Rei inclosa. El recolzament del monarca va ser un dels signes clars de la importància del MWC. Felip VI va mantenir un dinar amb directius d’empreses tecnològiques al Palauet Albéniz, juntament amb la vicepresidenta segona del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño. El president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van participar també en la inauguració del MWC al recinte Gran Via de Fira de Barcelona juntament amb el cap de l’Estat.

El desenvolupament de la intel·ligència artificial i de la telefonia 5G requereix recolzaments especials de l’Administració, van opinar els gurus empresarials del sector. A més d’Álvarez-Pallete, alts directius de Deutsche Telecom, China Mobile, Amazon, Qualcomm, Verizon o Kaspersky van remarcar ahir en el MWC el potencial transformador de la nova xarxa de connectivitat i els seus riscos. L’Edge Computing, el núvol, la ciberseguretat, Blockchain, internet de les coses i el ‘Big Data’ són algunes de les tecnologies òrfenes d’un marc legal que recolzi la inversió però posant límits a la violació de la privacitat. L’‘Informe sobre l’Economia Mòbil Mundial 2021’ presentat al Mobile World Congress 2021 assegura que malgrat la pandèmia l’impuls a la tecnologia 5G de mòbils s’ha estès ja a totes les regions del món. «Des de l’última vegada que la indústria es va reunir a Barcelona el febrer del 2019, el nombre de xarxes 5G ha passat de tres a Corea del Sud a 165 xarxes a més de 65 països a tot el món», va explicar Mats Granryd, director general de la GSMA. «A finals del 2025, el 5G representarà una mica més d’una cinquena part del total de connexions mòbils, i més de dues de cada cinc persones de tot el món viuran a l’abast d’una xarxa 5G», segons l’informe. La Xina va reivindicar les seves capacitats per liderar la tecnologia 5G davant la competència dels EUA. El president de China Mobile, Yang Jie, va assegurar que el pes de la tecnologia en l’economia xinesa es dispara fins al punt que suposarà el 50% del PIB el 2025, davant el 38,6% el 2020.