Anàlisi de Knight Frank

Les grans fortunes tornen al sector immobiliari

El 26% dels que disposen de patrimoni superior a 50 milions de dòlars aquest any compraran alguna vivenda a Espanya

zentauroepp10147012 eco200727200027 / DAVID CASTRO

En els pròxims mesos les grans fortunes apostaran pel sector immobiliari. Knight Frank, la consultora immobiliària britànica de capital privat més gran del món, assegura al seu últim informe 2021 ‘The Wealth Report’ presentat aquest dimarts que el 26% dels grans patrimonis de tot el món invertiran en immobles aquest any. Aquells amb una riquesa en actius nets equivalent o superior als 50 milions de dòlars apunten que en la conjuntura post-Covid afavoreix la inversió, ja que l’àrea ‘prime’ del sector residencial ha incrementat els preus en un 1,9% a nivell global el 2020. Els mercats més interessants per als grans inversions internacionals són la vivenda residencial d’alt nivell, les vivendes destinades al lloguer, els immobles logístics i les mitjanes superfícies destinades al comerç de proximitat. 

Els baixos nivells de rendibilitat que ofereixen la renda fixa i altres inversions de baix risc també impulsen la inversió immobiliària. A Espanya la caiguda de la inversió va ser d’un 50% el 2020 respecte a l’any anterior, amb unes xifres totals de 7.200 milions d’euros. «Pensem que les expectatives de comprador i venedor s’aniran alineant en gran manera després de l’estiu. Pot ser que els primers inversors que venien a comprar a Espanya durant la pandèmia busquessin grans descomptes que no s’han trobat fins ara», afirma Humphrey White, director general de Knight Frank, però opina que els nous compradors estrangers tindran més poder de compra en els pròxims mesos. White destaca que el 35% dels compradors de vivendes residencials són persones físiques, per la qual cosa s’han convertit en el protagonista principal del sector. 

«Els baixos tipus d’interès de les hipoteques –mínims històrics en alguns mercats–, la recerca d’espai i privacitat d’espai després del confinament i els canvis en els patrons de mobilitat han ajudat en la pujada dels preus que hem presenciat a l’obra nova ‘prime’ durant aquest any», afirma Liam Bailey, director global de Research de Knight Frank. Aquesta tendència internacional també s’ha reproduït a Espanya, amb una demanda forta en el cas de les vivendes de preus elevats. Aquest comportament positiu de l’àrea residencial ‘prime’ «continuarà durant la resta de l’any 2021», segons Knight, ja que el 26% d’aquestes fortunes asseguren que planeja comprar una nova vivenda aquest any.

El confinament no va paralitzar en excés el sector per la millora de tendències existents com les visites virtuals o els vídeos 3D dels immobles. Com a conseqüència, els preus es van mantenir relativament estables. Les vivendes situades als afores, les unifamiliars amb espais exteriors com jardí o terrassa i amb vistes van ser les més demandades l’any passat. No obstant, al centre de ciutats com Madrid o Barcelona ja s’està recuperant la demanda, també per als inversors internacionals.

Segons les previsions de ‘The Wealth Report’, els preus residencials ‘prime’ creixeran a Madrid en un 3% durant aquest any, i serà la ciutat espanyola més destacada, per davant de Barcelona (2%). A nivell global, Seül serà la que presenti un increment més destacat, amb un 7%, seguida per Xangai i Ciutat del Cap, totes dues amb una pujada del 5%. Barcelona segueix sent un mercat interessant per als inversors particulars principalment del nord d’Europa i d’Àsia, mentre que a Madrid guanyen pes els compradors llatinoamericans. Actualment Barcelona és un mercat amb gran moviment de compravenda d’hotels i aquest any s’esperen operacions importants. «Àsia és el continent on resideixen més milmilionaris del món, amb un 36% del total global. A més, serà la que presenti un creixement de milionaris més destacat durant els pròxims anys. En concret, s’incrementaran en un 39% fins al 2025», va dir Bailey.

A la pregunta sobre quines branques del sector immobiliari veuen més interessants per invertir, el 32% dels enquestats assenyala el mercat del lloguer. La reducció del poder adquisitiu dels ciutadans, en especial dels joves, que no tenen la capacitat de comprar una vivenda, està contribuint a una demanda de lloguer més destacada. S’escampa la idea que actualment és millor el lloguer que la compra en temps d’incertesa. 

La inversió en vivenda de lloguer va suposar el 15% de la inversió immobiliària total a Espanya, segons l’informe de Knight. Això també s’observa en el desenvolupament i interès que està assolint el Build-to-Rent, una tendència iniciada abans de la pandèmia, però que segueix a l’alça. Durant l’últim any, diversos fons d’inversió han arribat a acords amb grans promotors per desenvolupar de forma professional cartera de lloguer. Així, durant els últims mesos s’han iniciat projectes amb una previsió d’entrega de 12.000 vivendes destinades al lloguer en els pròxims anys. «Som en vista d’un sector residencial el creixement del qual és sa, allunyat dels temps de la bombolla precrisi financera del 2008. Malgrat la crisi soferta durant l’últim any,es manté la tendència positiva de recuperació respecte a la gran crisi», afirma Carlos Zamora, soci director de l’area residencial internacional de Knight Frank.

L’auge del comerç electrònic també impulsa la inversió en logística, el segon més atractiu per a la inversió segons el grup britànic. En concret, la inversió en aquest camp a Espanya durant el primer trimestre del 2021 va créixer en un 93% respecte al mateix període del 2020. «Gràcies a les infraestructures modernes d’Espanya i al fet de ser un mercat amb recorregut, esperem que la logística sigui un gran motor immobiliari durant els pròxims anys, amb fonamentals sòlids per atraure els grans inversors», va afirmar Jorge Sena, Soci de l’Àrea Comercial de Knight Frank.

Un dels aspectes que va deixar patent el confinament és l’important paper que els supermercats juguen com a centres de proveïment d’aliment per a la població. «Estem evolucionant cap a un comerç de proximitat, perseguim més comoditat. Ja no es produeixen grans compres una vegada al mes als hipermercats dels afores de les ciutats, sinó que s’acudeix amb més freqüència per a compres més quotidianes, i en ocasions es recorre a l’enviament a domicili», diu Sena. Aquest canvi de mentalitat està derivant en una intensa recerca d’aquest tipus d’actiu amb contractes a llarg termini per part dels inversors. En aquest sentit, la inversió el 2020 va créixer el 373%, per sobre dels 600 milions d’euros.

Dins del sector de l’immobiliari comercial, una de les víctimes principals és la branca dels hotels, ja que el turisme ha sigut una altra de les grans víctimes de la pandèmia. En concret, la inversió en hotels ha caigut en gairebé un 50% a nivell global respecte al 2019, com revela The Wealth Report. S’espera la recuperació del sector gràcies a la relaxació progressiva de les mesures sanitàries i al retorn del turisme. No obstant, els viatges de negocis seran més limitats.