Des de les Canàries

L’Audiència Nacional investiga l’estafa piramidal més gran amb criptomonedes

  • Es calcula que la xifra de víctimes pot ascendir a 32.000 i que els euros estafats arribin a 100 milions

  • L’empresa Arbistar prometia un benefici d’entre el 8 i el 15% mensual que es cobrava mensualment

El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha assumit la investigació del que ell mateix considera «la trama piramidal més gran en relació amb la inversió en criptomoneda». Es tracta de la que es va realitzar a través de l’empresa Arbistar 2.0, la instrucció de la qual va remetre a Madrid un jutjat d’Arona (Tenerife). La xifra de víctimes d’aquesta estafa se situa en 1.127, però es calcula que podria arribar a 32.000 pel nombre de comptes afectats. Quant al perjudici econòmic, que es xifra en més de 41 milions d’euros actualment, es creu que podria superar els 100 milions.

En la seva interlocutòria d’admissió, el titular del Jutjat d’Instrucció número 4 imputa els investigats, sota la direcció de l’administrador única d’Arbistar, Santiago Fuentes Jover, els delictes d’estafa agreujada, organització criminal i delicte continuat de falsificació en document mercantil. El jutge assenyala que els investigats, mitjançant aquesta empresa, que té com a objecte social «el desenvolupament i promoció en aplicacions de criptomonedes semiautomatitzades», van ordir presumptament una trama defraudadora en el mercat de les criptodivises.

A canvi de rendibilitats d’entre el 8% i el 15% mensual que se’ls pagava setmanalment, sempre els dissabtes, amb opció de reembors de tot l’aportat, els inversors s’havien d’obrir un moneder virtual en una plataforma de comerç de criptomonedes ubicada a San Francisco, que deixaven de controlar ells perquè la cedien a Arbistar.

«Però aquesta trama presumptament va utilitzar una part dels diners obtinguts dels inversors per entregar-lo a altres inversors anteriors en paga dels alts interessos convinguts, moviment que generava molta confiança en ells que feia pensar que la seva inversió era segura i molt rendible, de manera que ells mateixos s’incentivaven per invertir més quantitat de diners amb l’esperança d’obtenir-ne encara més benefici», relata.

«Pla amic» per a nous clients 

L’esquema piramidal es completava no només perquè els que ja hi havien invertit aportessin més diners, sinó també per atraure noves persones que invertissin diners al veure els beneficis gairebé immediats que percebien els inversors anteriors. A aquests últims se’ls oferia el «pla amic», pel qual els qui aconseguien incloure nous clients rebien una compensació. D’aquesta manera l’empresa, a partir de programes de màrqueting, va aconseguir créixer de manera exponencial. 

El problema va sorgir l’agost de l’any passat, quan diversos inversors van sol·licitar la retirada dels seus fons però la seva sol·licitud no va ser atesa perquè els seus diners no eren reemplaçats per nous clients. Les indagacions iniciades en un jutjat d’Arona han determinat que hi pot haver perjudicats en més de 30 audiències provincials, fet que, sumat al perjudici –xifrat actualment en 41.481.766,22 euros, però que pot superar els 100 milions–, fa que la competència de l’Audiència Nacional resulti evident «sense problemes», afirma el magistrat.