A les portes d’entrar en concurs de creditors

Imaginarium tanca l’ero amb 101 acomiadaments i sense acord

La botiga de joguines mantindrà cinc botigues a tot Espanya, situades a Saragossa, la Corunya, Granada, Marbella i Màlaga

Imaginarium ja ha posat xifra als treballadors que pensa acomiadar per afrontar una de nova i incerta etapa. L’empresa de joguines i els sindicats han tancat sense acord aquest dimecres un ero que deixarà al carrer 101 treballadors després de rebaixar la xifra inicial de 125. A més, contempla mantenir obertes cinc de les seves botigues, entre les quals la de Saragossa al centre comercial Aragonia. També continuaran funcionant les de Granada, la Corunya, Marbella i Màlaga. Segons la proposta anterior de la firma només n’havien de quedar en funcionament dues.

És el segon ero (o acomiadament col·lectiu) que la marca aplica en poc més de mig any. L’anterior va ser al setembre i va deixar al carrer 105 treballadors. El sindicat CCOO va impugnar als tribunals la decisió i previsiblement farà el mateix amb les xifres presentades, tot i que segons fonts coneixedores de les negociacions el to de l’empresa ha millorat durant les últimes trobades. La intenció del comitè és continuar negociant més endavant, quan es resolguin les demandes individuals que es presentaran a l’extinció laboral.

La companyia aragonesa és a les portes d’entrar en concurs de creditors, que confien evitar amb aquest ajustament. Malgrat la difícil situació, l’empresa descarta el final de la seva activitat i assegura que es tracta d’una «transformació» cap a un nou model comercial centrat en el producte, els establiments franquiciats, els nous canals de venda i una estratègia de negoci focalitzada en la maternitat.

Els problemes d’Imaginarium no són nous ni van arribar amb la pandèmia, tot i que la crisi sanitària ha sigut l’element que l’ha fet descarrilar. La cadena, que va arribar a ser un referent a nivell mundial amb el seu pioner concepte de joguina educativa, ja va estar a punt d’entrar en dissolució fa quatre anys. Llavors es va evitar amb l’entrada d’un grup d’inversors internacionals liderats per l’advocat costa-riqueny Federico Carrillo Zurcher, que va ser ministre d’Hisenda del seu país, entre altres càrrecs.