Després de l’anunci de Sánchez

Turisme, comerç i hostaleria avisen el Govern: «El que es necessita són ajudes directes i immediates»

  • «Si es tracta de condonar deutes serà vàlid per a algunes empreses, però les més petites no podran arribar a final de mes», adverteix Exceltur

  • Des d’Hostaleria d’Espanya reconeixen que les ajudes «directes» evitaran molts tancaments d’establiments al Govern

  • El petit comerç es mostra expectant i tot i que vol ser prudent tem que les ajudes siguin «insuficients»

Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimecres un «paquet addicional» d’11.000 milions d’euros per a empreses, pimes i autònoms, durant la seva compareixença per retre comptes de l’estat d’alarma. Els sectors més afectats per la crisi del coronavirus, turisme, comerç i hostaleria, consideren la promesa d’ajudes per part del president del Govern una notícia «esperançadora», però avisen que el que el sector necessita són «ajudes directes i immediates».

«És el tercer macropla de recolzament al turisme que se’ns explica i fins ara han sigut insuficients, confiem que aquest es materialitzi en ajudes directes a fons perdut de caràcter immediat per alleujar els problemes de tresoreria de les empreses», ha reconegut el vicepresident del lobby Exceltur, José Luis Zoreda. «Si això no és així i es tracta de condonar possibles deutes demà pot ser vàlid per a algunes mitjanes o grans empreses que puguin resistir fins a l’estiu, però les més petites no podran arribar a final de mes», afegeix.

En la mateixa línia es pronuncien agències de viatges –Confederació Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV)– i els hotelers –Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments (Cehat)–. «Les empreses necessiten les ajudes ara i no continuar esperant, esperant i esperant un oferiment d’ajudes que, com ha ocorregut per part d’algunes comunitats autònomes, s’han plantejat però al final no acaben d’arribar», ha exposat el president de Cehat, Jorge Marichal, qui a més d’ajudes directes reclama altres mesures com els bons turístics, ampliar el concert de l’Imserso per a aquesta temporada o la posada en marxa d’un passaport europeu, exoneracions d’impostos, tenir en compte la fiscalitat a nivell nacional i local.

«Que les pròximes setmanes no es converteixin en mesos», insisteix el president d’Hostaleria d’Espanya, José Luis Yzuel. Fa mesos que la patronal dels bars i restaurants defensa la necessitat d’un paquet d’ajudes directes de 8.500 milions d’euros per salvar el sector després de mesos tancats i barrats. «No coneixem la lletra petita, les quanties, ni els terminis, però es tracta d’ajudes absolutament necessàries [...] que poden permetre que molts establiments no tanquin definitivament, la qual cosa tindria un cost molt més gran per al Govern que les ajudes directes», avisa Yzuel.

Des de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC), apunten que «tota ajuda és benvinguda» i tot i que volen ser «prudents», es mostren menys positius i reconeixen que «a priori, els 4.000 milions que sembla que estaran destinats a comerç ens semblen insuficients». «No obstant, volem ser prudents a l’hora de valorar fins a saber quins conceptes són objecte d’aquestes ajudes, els procediments per accedir-hi i també si es tracta d’ajudes directes com sol·licitem i no només financeres», exposen fonts de la patronal del petit comerç.