Reaccions

CCOO i UGT insten els partits a formar un Govern prioritzant les polítiques socials

  • Els sindicats amb representació majoritària apressen a formar un Executiu i advoquen per evitar una possible repetició electoral

zentauroepp38254806 barcelona 01 05 2017 manifestaci n del primero de mayo d a d170612143157 / FERRAN NADEU

Un Govern efectiu, operatiu ràpidament i que prioritzi les polítiques econòmiques i socials per sortir de la crisi del coronavirus. Aquest és el missatge que han transmès CCOO i UGT als partits polítics després del resultat dels comicis a Catalunya del 14 de febrer. Les centrals, que eren contràries a un ajornament electoral, també han coincidit a rebutjar la possibilitat d’una repetició electoral i han instat els partits que es posin d’acord amb la primera decisió dels catalans aquest possible diumenge. CCOO i UGT també han manifestat la seva preocupació amb la forta irrupció de la ultradreta de Vox a l’hemicicle català, amb 11 diputats i com la quarta força en representació.

Els sindicats habitualment no dubten a manifestar la seva opinió política, tot i que eviten entrar en les qüestions partidistes o en especificar la fórmula concreta per formar governs. Després d’aquest 14 de febrer el guió no ha sigut diferent. CCOO i UGT han evitat especificar quina fórmula i quin candidat s’ha de presentar a la investidura. El que sí que li demanen és que no es faci esperar i es postuli amb prou recolzaments per armar una majoria sòlida i que permeti un cicle d’estabilitat política en l’administració catalana. «Catalunya necessita un Govern que aposti per la protecció de treballadors, les empreses i autònoms», que «injecti diners en ajuts directes» per pal·liar els estralls de les restriccions i tancaments empresarials i «que reforci el sistema de protecció de les persones», per lluitar contra «la pobresa creixent al país»; segons ha manifestat CCOO en el seu comunicat.

CCOO ha alertat els partits que puguin armar possibles majories que la baixa participació de diumenge passat no obeeix únicament al temor de la Covid. Sinó que la caiguda de més de 20 punts en la participació (a les urnes únicament van acudir el 53,5% dels catalans) és símptoma del «cansament de la ciutadania amb la situació política catalana dels últims anys», segons ha manifestat la central dirigida per Javier Pacheco. La central fa referència a les cinc eleccions celebrades en l’última dècada i una falta de regularitat en els pressupostos, fins al punt que el 2010 va ser l’últim exercici en què els comptes públics catalans es van presentar en els terminis ordinaris fixats per llei. «Si s’hagués parlat més dels problemes de les persones i menys d’altres temes, s’hagués animat més les persones a acudir a les urnes», ha dit el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, en una roda de premsa des de Saragossa. 

CCOO i UGT també han destacat la preocupació que els genera la irrupció amb força de Vox en el Parlament català. «La irrupció del populisme de Vox és un gran problema per a aquest país. El ‘trumpisme’ està instal·lat a Espanya i ja s’hi val tot, des del negacionisme d’Abascal a altres posicions del seu partit», ha afirmat Álvarez.