AUTOMOCIÓ

Les vendes de cotxes alternatius van caure un 24% al gener

  • El mes passat es van matricular 12.578 vehicles alternatius (elèctrics, híbrids, híbrids endollables i de gas), un 24,2% menys respecte al gener del 2020

  • Només van pujar les vendes dels híbrids de gas liquat de petroli el primer mes de la història en què els alternatius van arribar a una quota de mercat superior a la del dièsel

Malgrat que durant els últims mesos el mercat automobilístic ha caigut pràcticament cada mes sense excepció, el mercat de vehicles alternatius, és a dir, elèctrics, híbrids, híbrids endollables i híbrids de gas han pogut mantenir sempre una tendència alcista. No obstant, en el pitjor gener històric per al mercat espanyol, fins i tot els cotxes alternatius van caure. Segons dades de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac), se’n van matricular 12.578 unitats, un 24,2% menys que el gener del 2020. Del total, 11.912 vehicles van ser turismes.

Malgrat el descens, segons les dades d’Anfac referents al mercat general, els vehicles alternatius van aconseguir una quota de mercat del 28,4%, superant per primera vegada en la història les vendes de vehicles dièsel, amb un 25,4% de quota de mercat. En concret, els vehicles electrificats, 100% elèctrics i híbrids endollables, van representar un 3,83% del mercat, un 1,15% i un 2,68%, respectivament. Els híbrids convencionals continuen sent els més venuts del mercat alternatiu, arribant a una quota del 17,3%. «La crisi de gener en les matriculacions es fa sentir fins i tot en un mercat emergent com són els vehicles electrificats i híbrids, que necessiten que es posin en marxa amb rapidesa els nous plans d’impuls tant de demanda com per a la implantació d’infraestructures de càrrega», lamenta José López-Tafall, director general d’Anfac.

Per tipus de vehicle

Només es van matricular 617 vehicles elèctrics purs a Espanya el mes passat, cosa que va suposar una caiguda del 66% respecte a gener de 2020 per ser la propulsió més perjudicada del mercat. En el costat oposat, els híbrids endollables van ser els que menys van caure gràcies a les 1.440 unitats venudes, un 1,91% menys que el mateix mes de l’any passat.

Per la seva banda, es van vendre 9.293 vehicles híbrids convencionals, de llarg els més demandats del mercat de vehicles alternatius, tot i que aquesta xifra va suposar un descens del 21,8% respecte al primer mes del 2020. Finalment, les matriculacions de vehicles híbrids de gas van cedir un 13,5% fins a les 1.228 unitats. No obstant, 818 unitats d’aquests últims van correspondre a vehicles propulsats per gas liquat de petroli (GLP), que li van guanyar terreny al gas natural comprimit (GNC) amb una pujada del 47,6%.