Índex de gestors de compres

La caiguda de l’activitat privada al gener augura una doble recessió en la zona euro

L’enquesta PMI reflecteix una caiguda notable en l’activitat de serveis, tot i que es manté la producció industrial

El deteriorament de l’activitat del sector privat de la zona euro es va accentuar en l’arrencada del 2021 com a conseqüència de la inèrcia negativa per l’impacte de la segona onada de la pandèmia i la reintroducció de restriccions per contenir-la, cosa que suggereix una recaiguda del PIB que condemnaria l’eurozona a una doble recessió, segons apunta la lectura preliminar de l’Índex Compost de Gerents de Compres (PMI), elaborat per IHS Markit.

L’índex va caure de 49,1 el desembre a 47,5 al gener i assenyala una tercera caiguda mensual d’activitat consecutiva en la zona euro i la taxa de contracció més forta en tres mesos. No obstant, l’índex s’ha mantingut estable des del novembre per sobre dels nivells registrats durant el primera onada epidèmica, cosa que suggereix un impacte econòmic significativament menys sever que el que va observar la primavera passada.

L’enquesta de gener assenyala un deteriorament de la situació econòmica general de la regió, tot i que, segons les dades nacionals, es detecta fortes diferències en el rendiment de les economies de diferents països. A Alemanya, fins a mínims des del començament de la reactivació el juliol del 2020, però encara dins de territori expansiu, amb 50,8 punts, contra els 52 de desembre, mentre que a França i la resta de la zona euro, el PMI ha retrocedit a 47 punts des dels 49,5 de desembre, dins del terreny recessiu.

Doble caiguda

«Cada vegada sembla més inevitable que l’economia de la zona euro pateixi una recessió de doble caiguda», va comentar l’economista en cap d’IHS Markit, Chris Williamson, en vista del continuat impacte advers de les noves restriccions per la Covid-19 en l’activitat de les empreses el mes de gener, particularment al sector de serveis.

La lectura preliminar del PMI corrobora la tesi del Banc Central Europeu (BCE), la presidenta del qual, Christine Lagarde, aquest dijous donava per fet que el PIB de l’eurozona es va tornar a contraure en l’últim trimestre del 2020 i que la debilitat podria estendre’s als tres primers mesos del 2021, tot i que la banquera central va matisar que aquest escenari no excedeix les previsions de l’entitat, que no va introduir canvis en les seves mesures d’estímul.

La indústria, menys afectada

El sector manufacturer s’ha vist menys afectat que el dels serveis per la segona onada de Covid-19. De fet, a causa dels nous augments de comandes, exportacions i mà d’obra. La producció dels fabricants va augmentar considerablement el gener per setè mes consecutiu. Si bé la taxa de creixement general de la producció ha caigut a un nivell baix en set mesos, continua mostrant un dels seus nivells més alts en els últims tres anys.

El marcat creixement de l’activitat manufacturera a Alemanya, no obstant, contrasta amb el nou declivi a França i amb l’augment molt més modest registrat a la resta de la regió. Aquesta menor expansió de la producció s’explica, en part, per un debilitament de l’augment de la demanda, tant d’empreses com llars.

Temes:

PIB