L’agonia d’un sector paralitzat

Aquests són tots els ajuts que reclama el turisme al Govern

  • El sector exigeix al Govern accelerar la vacunació per arribar al 70% de la població abans de l’estiu

  • També demanen ajuts directes urgents, reduir per «llei» el lloguer de locals o un passaport de vacunes

  • Cada subsector de la cadena de valor proposa mesures específiques per salvar el seu negoci

El turisme planta cara al Govern en vista de la greu situació que estan patint les empreses del sector. Patronals de l’hostaleria, l’oci nocturn, la restauració, les aerolínies, els creuers, les agències de viatges, els autobusos, els càmpings, els camps de golf, l’organització de congressos, fires i vehicles de lloguer s’han unit aquest dijous a Madrid, amb el guiatge de l’associació Taula del Turisme, per denunciar la «situació dramàtica que viu el sector» i «exigir» al Govern accelerar la vacunació per arribar al 70% de la població abans de l’estiu i posar en marxa ajuts perquè les empreses puguin sobreviure a aquesta «travessia pel desert» que viuen des de l’esclat de la pandèmia.

El turisme ha passat de suposar un 12,5% del PIB el 2019 al 4% el 2020 i, després de les restriccions a la mobilitat a Espanya i a molts països europeus, els empresaris cada vegada són més pessimistes i allunyen la recuperació a finals del 2022 i 2023.

Per això, apressen l’Executiu a una bateria de mesures immediates com la creació d’un certificat de vacunació; l’admissió de les proves d’antígens als viatgers que entrin a Espanya; la coordinació entre administracions per evitar limitacions a la mobilitat; la coordinació amb la Unió Europea per a l’aplicació de criteris comuns; el rellançament de la Marca Espanya com a destinació turística segura i sostenible; la inclusió del sector en el Pla de Recuperació; la reducció de l’IVA al 5% per a tots els sectors fins a finals del 2022; l’ampliació dels ertos durant tot el 2021 i l’eliminació de la clàusula de manteniment de l’ocupació, així com la conservació dels ajuts als autònoms.

També demanen ajuts directes –el ‘lobby’ Exceltur les xifrava aquest dimecres en 5.315 milions principalment dirigides a les pimes, però només la patronal hotelera exigeix per als bars i els restaurants 8.500 milions d’euros– per compensar la caiguda de l’activitat i la reducció «per llei» del lloguer de locals en un 50% durant un període de 12 mesos; ajuts al finançament del sector mitjançant la flexibilització, ampliació de terminis de carència i d’amortització dels crèdits i un finançament «suficient» de l’Estat als municipis via bonificacions per condonar o bonificar impostos locals com l’IBI o la recollida d’escombraries. D’altra banda, cada subsector de la cadena reclama mesures específiques per a la seva activitat. Aquestes en són algunes:

Hostaleria: Ser prioritaris en les vacunes

Els propietaris de bars i restaurants, representats per Hostaleria d’Espanya, reclamen un pla específic d’ajuts directes de rescat a aplicar per les comunitats autònomes del fons de recuperació. També demanen ser «prioritaris» en la vacunació («comprar es pot fer amb mascareta però menjar i beure, no», ha defensat el president d’aquesta patronal, José Luis Yzuel); un pla de reactivació de bons de consum i resoldre la «problemàtica» dels lloguers, que afecta especialment les grans cadenes de restauració, segons Hostaleria d’Espanya.

Hotels: Eliminar la potència contractada de llum

La Taula del Turisme reclama per als allotjaments turístics «suspendre» la contractació de la potència elèctrica (terme fix de la factura de la llum que es paga encara que no hi hagi consum elèctric) per a aquells establiments sense activitat. Podria suposar un estalvi pròxim als 3.000 euros en alguns casos, segons l’associació.

Agències de viatges: Modificar els viatges combinats

La Confederació Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV) advoca per modificar la normativa de viatges combinats perquè siguin els proveïdors que procedeixin a reemborsar els diners als passatgers després de la devolució d’un viatge, ja que l’obligació que siguin les agències les que facin aquesta tasca les ha col·locat «en una situació insostenible». «Les agències de viatges es troben en una situació crítica. Després de gairebé un any sense ingressos, prop de 70.000 llocs de treball corren perill de ser destruïts. El 90% són pimes amb menys de 6 empleats, ens hem acollit als ertos, als ICOS, però la situació és impossible si no hi ha ajuts», ha exposat el seu president, Carlos Garrido.

Autobusos: Imserso per a joves

La Confederació Espanyola de Transport amb Autobús (Confebus) demana la creació d’un Imserso per a joves com a manera de promoure el turisme entre els joves espanyols per «dinamitzar el turisme a moltes regions d’Espanya i millorar la desestacionalització».

Creuers: Eliminar-ne la prohibició

Cruises Lines International Association reclama eliminar la prohibició de fer creuers internacionals «aplicant els mateixos requisits que a altres mitjans de transport». L’associació defensa que «no es comprèn la prohibició als creuers internacionals d’atracar als ports d’Espanya, quan la resta de països de l’entorn han normalitzat aquesta activitat».

Camps de golf: Ser considerats empreses turístiques

L’Associació Espanyola de Camps de Golf advoca perquè se’ls consideri part del sector turístic i no de l’esportiu, com passa actualment. Així reclamen ser inclosos en el CNAE (registre de l’INE) en el grup d’Hostaleria dins d’un epígraf nou que es denominaria «instal·lacions turístiques», així com «un pla de finançament a fons perdut per a la millora de tota la infraestructura turística».

Vehicles de lloguer: Reduir l’IVA

El president de la Federació Nacional de Vehicles de Lloguer (Feneval), Juan Luis Barahona, ha defensat reduir l’IVA dels vehicles de lloguer –gravats al 21%– en vista del descens de les matriculacions de vehicles per a aquest sector d’un 65% l’últim any. Segons les seves paraules, el 20% de les compres de cotxes a Espanya es fan per part d’empreses de lloguer de vehicles.